Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjeti franjevačkih trećoredaca u Šibeniku

Šibenik (IKA)

U drevnoj šibenskoj crkvi sv. Frane na svetkovinu Krista Kralja, 22. studenoga, članice Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) položile su redovničke zavjete.

Tijekom slavlja euharistije koju je predslavio fra Ivan Bradarić, dvije trećoredice položile su svečane (doživotne) zavjete – evanđeoske savjete siromaštva, čistoće i poslušnosti, dok je još jedna članica obnovila privremene zavjete (na godinu dana). Druge dvije trećoredice su, pak, započele formaciju za zavjete u OFS-u.

U homiliji je fra Ivan rekao da svetkovina Krista Kralja potiče na preispitivanje. Posebno je istaknuo grijeh propusta.

„Nemali broj puta ćemo čuti ovakve rečenice i uzvike: Što se to mene tiče! Što ja imam s tim! To nije moj problem! I mi, koji se zovemo kršćanima ćemo upravo takve rečenice često izgovarati“, ustvrdio je.

„Prečesto znademo u svojim ispovijedima i razgovorima uvjeravati druge, svećenika i sami sebe, kako grijeha nemamo jer: mi nismo ovo, nismo ono… Nismo nikakvog zla učinili! Nepoučeni, u neznanju, nesvjesni svojih grijeha… ne znam. Ali, na kraju ispadne da nismo ništa učinili. Ispada da sam ja savršen kršćanin, jer nisam učinio“, upozorio je propovjednik.

„Upravo meni, savršenom kršćaninu Isus progovara u današnjem Evanđelju, s pitanjem: A što si učinio? Što se dobra može reći o tebi? Zar sam te ja stvorio da ništa ne učiniš?!“, naglasio je fra Ivan.

„Ipak, ‚Ovo činite meni na spomen‘; ‚Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste‘“, rekao je, dodavši da je te riječi „izrekao naš Bog. Ovo su riječi koje nam Crkva stavlja na zadnju nedjelju u liturgijskoj godini. Po ovim riječima želimo ispitati svoju savjest. Po ovim ćemo riječima biti pripušteni u Kraljevstvo nebesko“, objasnio je o. Bradarić.

Najstarije šibensko bratstvo OFS-a djeluje pri crkvi i Samostanu sv. Frane. Nije poznat točan nadnevak nastaka bratstva, ali zacijelo postoji otkada su franjevci došli u Krešimirov grad. Samostan bilježi 700 godina postojanja unutar gradskih zidina, a prije toga, franjevačka prisutnost u gradu Šibeniku, zasigurno dopire do vremena sv. Franje Asiškoga. Rad OFS-a vjerojatno je, kao i brojne druge aktivnosti, ugušila francuska Napoleonova vlast. Bratstvo je obnovljeno 1882. i od tada djeluje neprekidno.

Trenutno broji četrdesetak vrlo aktivnih članova. Redovito se održavaju mjesečni formativni sastanci za sve članove, a mjesečno se sastaju i pojedine formativne grupe koje se pripremaju za zavjete. Također su zapažene karitativne akcije franjevačkih trećoredaca poput prikupljanja pomoći za misije na Misijsku nedjelju, kao i akcija „Kruh svete Elizabete“ – prikupljanje pomoći za najpotrebitije i za Caritas Šibenske biskupije.