Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj u Koraću

Koraće (IKA)

Zavjetnu misu u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“, predslavio je u subotu 15. svibnja u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

Unatoč protuepidemijskim mjerama zbog kojih ne mogu prelaziti granicu s Hrvatskom u susjednom Slavonskom Brodu gdje živi većina župljana koraćanske župe, ma misi se okupilo petnaestak vjernika.

Fra Anto je u homiliji promišljao o radosnom susretu Marije i Elizabete zapisanom u Evanđelju po Luki,. Pozvao je vjernike da iz tog, kao i iz ostalih događaja u Marijinu životu, više promišljaju i iznalaze u njima pouke za svoj život. Zamolio je Koraćane da o lijepim susretima i događajima u svome životu govore drugima, zapisuju, prenose budućim generacijama da bi ih oteli zaboravu.

„Neka nam ovaj susret bude pouka kako donijeti radost onim majkama koje donose novo stvorenje ovome svijetu. Marija, koja je Isusa donijela Elizabeti, želi ga donijeti i svima nama. Zato vi koji ste ovdje prenesite ostalim Koraćanima, gdje god da jesu, da svakoga 15. u mjesecu u 18 sati zastanu, otvore vrata svojih domova, otvore svoja srca i u osvojim obiteljima mole barem jednu deseticu, da bi Gospa mogla doći i s njima popričati. Neka vam ta molitva bude veza s vašim zavičajem i ovim svetim mjestom“, poručio je uz ostalo fra Anto.

Uz njega misu su suslavili domaći župnik i derventski dekan fra Ivan Marić koji je predvodio pjevanje te grkokatolički župnik u Derventi vlč. Franjo Sitnik.

Molitvom krunice i Gospinih litanija prije mise, okupljeni vjernici pridružili su se molitvenom „maratonu“ pape Franje za prestanak pandemije.

Druženje su nastavili uz zajedničku večeru u obiteljskoj kući Adama i Gordane Lipovac.