Budi dio naše mreže
Izbornik

Završen Međunarodni simpozij crkvenih pravnika

Bjelovar (IKA)

„Kanonsko pravo i Amoris laetitia: perspektive za pastoral braka i obitelji“ tema je XIV. međunarodnog simpozija crkvenih pravnika održanog 8. i 9. listopada u Bjelovaru u još uvijek u ograničavajućim okolnostima pandemije.

Pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije, simpozij je organiziralo Hrvatsko kanonističko društvo u suorganizaciji Bjelovarsko-križevačke biskupije te Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Interdisciplinarnim pristupom te iščitavanjem posinodalne apostolske pobudnice Amoris laetitia iz perspektive kanonskog prava, a u živoj povezanosti s pastoralom, simpozij je dao doprinos upravo u Godini posvećenoj obitelji „Amoris laetitia“, koja je na poticaj pape Franje počela na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka 2021. godine. Stoga je osobito bilo značajno sudjelovanje ne samo crkvenih i civilnih pravnika na simpoziju, nego i stručnjaka iz drugih područja znanosti.

Nakon svečanoga otvaranja, prvog dana simpozija održana su predavanja: Od Familiaris consortio do Amoris laetitia. Vjernost predaji i novine (dr. sc. Andrej Saje; dr. sc. Matej Pavlič, Ljubljana); Kriteriji za razumijevanje uloge prava u tumačenju i primjeni pobudnice Amoris laetitia (dr. sc. Petar Popović, Rim); Pravni elementi u pastoralu braka i obitelji u svjetlu Amoris laetitia (dr. sc. Slavko Zec, Rijeka); Priprava za ženidbu kao doživotnu zajednicu (dr. sc. Ivica Ivanković Radak, Subotica; dr. sc. Zdenko Ilić, Đakovo); Ostavljeni, rastavljeni i razvedeni: pomoć bračnih i obiteljskih savjetovališta (dr. sc. Josip Bošnjaković; Suzana Matošević; Elizabeta Matuzović, Đakovo).

U poslijepodnevnim satima sudionici Simpozija obišli su Križevce, posjetili su sjedište Križevačke eparhije gdje ih je srdačno dočekao križevački vladika Milan Stipić, a prvi dan simpozija zaključen je euharistijskim slavljem u konkatedrali Sv. Križa koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. U prigodnoj homiliji, mons. Huzjak posvijestio je okupljenima „da smo kao vjernici pozvani naviještati Kraljevstvo Božje“ te da „navještaj Evanđelja treba biti postojan i siguran“. U tome nam primjer mogu biti mučenici koji „pokazuju da je moguće biti dovoljno jak čak i kad je prisutna prijetnja egzistenciji, da je Bog snaga iznad nas, da se ne bojimo, da sabiremo s Isusom i da pokušamo ljude dovesti do Boga – to je evangelizacija, ono što smo kao kršćani pozvani činiti“. Poticajne misli mons. Huzjak zaključio je molitvom Gospodinu „da nam da postojanosti, čvrstoće i sigurnosti da znamo naviještati ustrajno i odvažno što nam Bog dade, da znamo svoj život potrošiti sabirući s Kristom i da znamo svoj uspjeh i plodove svoga rada mjeriti Kristovom mjerom“.

Tijekom drugoga dana Simpozija održana su predavanja: Formacija pastoralnih djelatnika za dobro razlikovanje bračnih situacija (dr. sc. Šimo Ivelj; dr. sc. Ilija Marković, Sarajevo); Amoris laetitia i reforma kanonskoga ženidbenog postupka (dr. sc. Ilija Dogan, Đakovo); Građanski brak, izvanbračna zajednica i životno partnerstvo u društvenoj i crkvenoj stvarnosti (dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, Zagreb); Neregularne bračne situacije i nova valorizacija savjesti (dr. sc. s. Ana Begić; dr. sc. Lucija Boljat, Zagreb); Put praćenja slabosti vjernika nakon Amoris laetitia (dr. sc. Josip Šimunović; dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski, Zagreb); Osobno i pastoralno razlučivanje kao konkretan put do integracije (mr. sc. Josip Horvat, Zagreb); Neregularne situacije i integracija bračnih drugova u crkvenu zajednicu (mr. sc. Ante Rako, Split; mr. sc. Milan Dančuo, Zagreb).

Simpozij je zaključen završnom raspravom u kojoj se osobito istaknula tema pripuštanja rastavljenih i ponovno vjenčanih sakramentima te potreba izrade jasnih načela i smjernica za konkretno pastoralno djelovanje u području braka i obitelji.