Budi dio naše mreže
Izbornik

Završena obnova Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 13. studenoga održana je konferencija za medije na kojoj je službeno objavljen završetak radova obnove nakon potresa i povratak djelatnosti KBF-a u zgradu sjedišta.

O obnovi zgrade Fakulteta govorili su dekan KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović, zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, veliki kancelar Fakulteta Dražen Kutleša, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovan Fuchs, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić te voditelj operacija obnove Filip Čorić iz SCGC Savjetovanje d.o.o.

Na početku konferencije sve prisutne pozdravila je voditeljica Ureda dekana Lidija Miler. Potom se nazočnima obratio i dekan Šimunović službeno objavivši završetak radova na obnovi Fakulteta. Istaknuo je da je cijeli projekt bio škola vjere i pouzdanja u Božju providnost. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način bili uključeni u proces obnove te svima koji su pomogli svojim donacijama. Na kraju je zahvalio svima koji su se odazvali na tiskovnu konferenciju poželjevši im ugodan boravak u zgradi Fakulteta.

Prisutnima se zatim obratio veliki kancelar mons. Kutleša zahvalivši svima koji su uložili svoj trud u obnovu. „Ovaj projekt ne predstavlja samo obnovu zgrade već i vidljivi znak solidarnosti i zajedništva. Te su vrijednosti duboko ukorijenjene u našoj vjeri i kulturi prema riječima sv. Pavla: ‘Ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih’“, naglasio je.

Dodao je da materijalna obnova prostora Fakulteta nije samo obnova zidova, nego i obnova mjesta gdje se oblikuju umovi i srca studenata. „Ona simbolizira našu predanost pružanju kvalitetnog obrazovanja i poticanju intelektualnog i duhovnog rasta. U skladu s našim katoličkim identitetom, ova obnova je i prilika za preispitivanje i reformu naših odgojnih i obrazovnih metoda kako bismo u potpunosti ispunili misiju koju nam je povjerio sam Isus Krist: ‘Pođite i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha svetoga’“, poručio je nadbiskup Kutleša.

Potaknuo je sve, a posebno profesore i studente, da ulože dodatan napor u moralnoj i duhovnoj obnovi istaknuvši da ona nadilazi materijalnu obnovu.

Ministar Fuchs naglasio je da je zgrada KBF-a jedna od prvih zgrada Sveučilišta u Zagrebu koja je u potpunosti obnovljena naglasivši da je projekt vrijedan više od 4,6 milijuna eura. Istaknuo je da se radi na 75 objekata te da je preostalo još 67 građevinskih zahvata. Na kraju je čestitao Fakultetu, Sveučilištu, izvođačima te svima koji su bili uključeni u obnovu rekavši da je taj projekt dobar primjer.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu podsjetio je na početke procesa obnove te zahvalio ministru Fuchsu na suradnji po pitanju obnove fakultetā sastavnica Sveučilišta. Poručio je da je zgrada Fakulteta, zahvaljujući svima koji su dali svoj doprinos, sada stabilna i sigurna za studente i djelatnike. Istaknuo je da je zgrada unaprijeđena u odnosu na prijašnje stanje. Zahvalio je napose Zagrebačkoj nadbiskupiji na ustupanju svojih prostora na zagrebačkoj Šalati kako bi Fakultet mogao djelovati tijekom procesa obnove.

Na kraju se nazočnima obratio voditelj operacija obnove te je predstavio podatke vezane uz projekt.