Budi dio naše mreže
Izbornik

Završeni Dani kršćanske kulture u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Završna večer Međunarodne manifestacije Dani kršćanske kulture u Dubrovniku okupila je u ponedjeljak, 15. travnja u crkvi Male braće izvođače i publiku na programu nazvanom „Koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije“ koji je priredio glazbenik Krešimir Magdić.

U programu su nastupili: vokalna grupa mladih župe Svetog Spasa iz Mokošice, Mješoviti zbor župe Svetog Spasa iz Mokošica zajedno s vokalnom grupom mladih, zbor župe sv. Nikole iz Cavtata, klapa Skontradura, klapa Oštro, klapa Amfora, klapa Cavtajke, vokalna grupa mladih Gospe od Porata, klapa Klasične gimnazije Ruđera Boškovića, mješoviti zbor Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Katedralni pjevački zbor i Dubrovački komorni zbor.

Glazbeni voditelji klapa, zborova i vokalnih grupa su: Ivan Burum, Nikša Kusalić, Matija Novaković, Željana Lučić, Marija Manjić, Krešimir Magdić, Maja Marušić i Frano Krasovac.

Zbog iznimnog značaja za hrvatsku tradicijsku sakralnu baštinu priređivač programa Magdić iz cijele večeri izdvojio je praizvedbe rekonstruiranih odabranih pjevanih ulomaka “Obreda Velikog tjedna“ iz Mokošice. Riječ je o uvodnom dijelu (ponukovanju) „Gospina plača“ iz Mokošice, koji se u tradiciji pjeva na stihove temeljene na „Plaču“ fra Matije Divkovića (1563-1631), bosanskog franjevca, rodom iz Jelaška. „Divkovićev Plač“, tiskan bosančicom u Veneciji 1616. g. u knjizi „Nauk krstijanski…..“ , nalazi se prepjevan od strane anonimnog autora, u rukopisnoj zbirci tekstova AMB u Dubrovniku.

Okupljeni su mogli čuti i napjev „Puče moj“, koji tematski pripada obredu “Klanjanja Križu”, a pjevao se do sredine prošlog stoljeća na Veliki petak u Dubrovniku i u župnoj crkvi Svetog Spasa u Mokošici.

Arhaični djelić “Obreda Velikog tjedna” iz sela Dubravka u Konavlima, predstavljen je napjevom “Počinje molitva Jeremije proroka“ u zapisu Miha Demovića koji se, iz poglavlja “Jutrenja Velike Subote”, pjevao na Veliki Petak uvečer, do sredine prošlog stoljeća diljem Dubrovačke biskupije, što po prepjevu predloška predmetnog biblijskog teksta o. Petra Vlašića, što po ranijem spjevu slavnog dubrovačkog baroknog pjesnika Ignacija Đurđevića.

Na koncertu su se mogle čuti i pjesme žive tradicijske korizmene baštine iz raznih krajeva biskupije kao i liturgijski korizmeni sadržaji te pjesme iz svjetskog repertoara duhovne glazbe.

Zahvaljujući sudionicima, posjetiteljima, suorganizatorima, medijskim pokroviteljima programa Dana kršćanske kulture u Dubrovniku pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. Joško Mikuš kazao je da ono što kršćanska kultura znači, što nosi i čime „prožima sve naše živote u svim segmentima našeg djelovanja“ nije tek umjetnost nego ta riječ onda jednostavno znači život. Kada je ta kultura prožeta kršćanstvom onda je mi živimo kao kršćani. Drago mi je da je naš Grad u tom smislu još uvijek jest kršćanski grad i neka ga Bog poživi, zaključio je Mikuš.

Zatvarajući manifestaciju dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je također izrekao riječi zahvale istaknuvši kako mu je drago da ovi Dani kršćanske kulture u Dubrovniku nisu kršćanski samo po sadržaju nego i po odnosima koji su se stvorili te poželio da ti odnosi budu ono što će nadahnjivati sve u danima koji dolaze. Biskup je također svima zaželio blagoslovljene dane Velikog tjedna i sretan Uskrs.

Desetodnevnu manifestaciju Dani kršćanske kulture koja se u isto vrijeme odvija i u Splitu i Šibeniku, u Dubrovniku organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije i nakladna kuće „Verbum“ iz Splita.