Budi dio naše mreže
Izbornik

Prijenos mise i zaključenja jubilejske Godine sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

Jubilejska Godina sv. Nikole Tavelića, koju je za Šibensku biskupiju proglasio biskup Tomislav Rogić, završit će na blagdan prvoga kanoniziranog hrvatskog sveca 14. studenoga 2020. Svečanu euharistiju prenosit će Hrvatski katolički radio, Laudato TV i Radio Marija.

U Šibeniku se nalazi Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića (crkva sv. Frane) gdje je tijekom stoljeća očuvan kult i gajeno štovanje sv. Nikole, koje se nakon kanonizacije proširilo u cijelomu hrvatskom narodu. Nikolu Tavelića, kao prvoga Hrvata, kanonizirao je sv. Pavao VI. 21. lipnja 1970. u Rimu.

U povodu obilježavanja 50. obljetnice toga za Hrvate povijesno važnoga događaja, nizom događanja, pod geslom Sveti budite jer ja sam svet (1 Pt 1,16), obilježena je jubilejska godina, čiji je vrhunac bila svečana euharistija koju je na obljetnicu kanonizacije uz Nacionalno svetište predslavio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

U Svetištu se za svečev blagdan i zaključenje jubileja priprema velikom devetnicom – devet petaka uoči blagdana. Na posljednji petak devetnice, na uočnicu blagdana, 13. studenoga, večernju misu u 18 sati predslavit će rektor Svetišta fra Ivan Bradarić.

Na sam blagdan 14. studenoga svečanu euharistiju u 10,30 predslavit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na kraju slavlja šibenski biskup Tomislav Rogić zaključit će Godinu sv. Nikole Tavelića.

Misa će se, uz pridržavanje epidemioloških mjera, slaviti na otvorenom prostoru uz Svetište.

Prijenos će biti moguće pratiti u programu i na Facebook stranici Hrvatskoga katoličkog radija, na Laudato televiziji te na Radio Mariji.

Osim središnjeg slavlja, mise će se slaviti u 8 (fra Ivan Penava) i 18 sati (fra Ivan Bradarić).

Logo jubileja sv. Nikole Tavelića