Budi dio naše mreže
Izbornik

Zbirno izvješće Civilne zaštite o posljedicama jakog nevremena koje je zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku

Zagreb (IKA)

U olujnom nevremenu koje je u srijedu 19. srpnja zahvatilo 14 županija i Grad Zagreb smrtno su stradale tri osobe, a ozlijeđeno je više od 60 osoba. Prilikom obavljanja intervencije prirodnom smrću preminuo je jedan vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a i pozvalo građane da obrate veću pozornost kuda se kreću s obzirom na oštećenja stabala i zgrada zbog čega postoji mogućnost daljnjeg lomljenja te otpadanja dijelova krovišta i žbuke.

Olujno nevrijeme naglo je zahvatilo županije koje graniče s Republikom Slovenijom (Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Karlovačku), a zatim se proširilo i na područje Međimurske, Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te se nastavilo kretati prema županijama na istoku zemlje i to Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Sinoć u večernjim satima ne tako jako nevrijeme zahvatilo je i područje Istarske i Primorsko-goranske županije.

Županijski centri 112 su tijekom jučerašnjeg dana zaprimili više od 4500 poziva, od kojih se većina odnosila na nevrijeme i posljedice nevremena.

Prema dostupnim informacijama od posljedica nevremena ozlijeđeno je više od 60 osoba, dok su od posljedica nevremena smrtno stradale 3 osobe, od čega dvije na području Grada Zagreba, jedna na području Brodsko-posavske županije. Prilikom obavljanja intervencije prirodnom smrću preminuo je jedan vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije.

Oštećeno je više od 2000 objekata (stambenih, gospodarskih i dr.) te veći broj vozila.  Nastale štete se nastavljaju utvrđivati.

GRAD ZAGREB

Prema dosad prikupljenim podacima na području Grada Zagreba u nevremenu su smrtno stradale 2 osobe, više desetaka osoba je zatražilo liječničku pomoć. Od značajnijih objekata oštećene su 2 škole, 2 doma zdravlja, 5 klinika i bolnica. Sve nadležne službe i dalje rade na sanaciji štete. Mobilizirano je 100 pripadnika civilne zaštite opće namjene Grada Zagreba.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Zagrebačke županije u nevremenu su ozlijeđene 2 osobe. Oštećeno je oko 900 objekata.
Aktivirani su Stožeri civilne zaštite gradova Sveta Nedjelja, Samobor, Velika Gorica, Dugo Selo, Ivanić Grad, Vrbovec i Zaprešić te općina Brckovljani i Brdovec.
Na području Zagrebačke županije zabilježeni su i prekidi u opskrbi električnom energijom.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Brodsko-posavske županije u nevremenu je smrtno stradala 1 osoba, više od 10 osoba je ozlijeđeno. Oštećeno je preko 300 krovova te više desetaka vozila na području cijele županije.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Požeško-slavonske županije (posebice područje Lipika, Pakraca i Požege) oštećeno je oko 250 objekata (od čega je 50 objekata teže oštećeno). Kao posljedica nevremena ozlijeđeno je 10 osoba. Pri padu stabla na vozilo oštećeno je i 1 vozilo. Na području Požeško-slavonske županije zabilježeni su i prekidi u opskrbi električnom energijom, kao i otežano odvijanje cestovnog prometa državnim i županijskim cestama zbog srušenih stabala. Dio članova lokalnog Stožera CZ gradova Lipik, Pakrac i Pleternica angažirani su na području koje je zahvatilo nevrijeme.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Karlovačke županije oštećeno je oko 350 objekata (100 objekata u gradu Karlovcu, 50 objekata u općini Žakanje te 200 objekata u općini Ribnik). Na području grada Karlovca bilo je oko 70 tehničkih intervencija vatrogasaca. Dio članova  lokalnog Stožera CZ općina Žakanje i Ribnik angažirani su na području koje je zahvatilo nevrijeme.

SISAČKO-MOSLAVAČKA  ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je preko 100 krovišta na kućama te 2 krovišta na školama u Kutini i Donjoj Gračenici.
Zaprimljene su i dvije dojave o srušenim dalekovodima. Na području Elektre Križ (Kutina, Novska, Popovača) bez napajanja je više od 14 200 korisnika. Kao posljedica nevremena bilo je više od 200 zahtjeva za tehničkim intervencijama vatrogasnih postrojbi.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Ukupno je 16 gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije pogođeno nevremenom. Jedan vatrogasac iz DVD Tovarnik preminuo je prilikom intervencije u Tovarniku. Ukupno je 30 osoba zatražilo liječničku pomoć, a 4 je hospitalizirano. Srušen je 1 zvonik crkve te je vjetar raskrio krov na 3 škole. Bilo je prekida u opskrbi električnom energijom koje saniraju djelatnici HEP-a.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Krapinsko-zagorske županije oštećeno je ukupno 21 krovište raznih objekata (općina Hum na Sutli – 13, općina Kraljevec na Sutli – 6, grad Donja Stubica – 2). Na području cijele županije bilo je oko 30 tehničkih intervencija uklanjanja stabala.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Osječko-baranjske županije (područje grada Đakova, te općina Strizivojna i Trnava) zabilježeno je 5 oštećenja krovova objekata. Na području Osječko-baranjske županije zabilježeni su i prekidi u opskrbi električnom energijom, kao i otežano odvijanje prometa zbog srušenih stabala. Ukupno je bez opskrbe električnom energijom na području Osječko-baranjske županije bilo 6605 korisnika.

MEĐIMURSKA  ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima od predstavnika lokalne uprave i samouprave na području Međimurske županije zabilježena je šteta na krovovima na 3 obiteljske kuće.  Kao posljedica nevremena bilo je više od 10 tehničkih intervencija vatrogasnih postrojbi koje su se odnosile na uklanjanje porušenih stabala na prometnice te intervencija djelatnika HEP-a zbog kvara na trafostanici Železna Gora – 99 potrošača bez opskrbe električnom energijom.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Bjelovarsko-bilogorske županije (posebice gradovi Garešnica i Čazma) oštećeno je nekoliko (4) starijih objekata, čija su oštećenja sanirana tehničkim intervencijama vatrogasaca kojih je na području županije bilo oko 30.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije nisu zabilježene veće štete tijekom nevremena koje je 19. srpnja 2023. godine zahvatilo područje kontinentalne Hrvatske.
ŽC 112 Virovitica je zaprimio 2 poziva koja su se odnosila na navedeno nevrijeme s informacijom o srušenom stablu na prometnicu i malom oštećenju krova 1 stambenog objekta.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima ozlijeđena je 1 osoba pri padu stabla na šator u Vrsaru te su oštećena 3 motorna vozila pri padu stabla.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima pri padu stabala oštećena su 2 motorna vozila.

VARAŽDINSKA  ŽUPANIJA

Na području Varaždinske županije nisu zabilježene veće materijalne štete tijekom nevremena koje je 19. srpnja 2023. godine zahvatilo područje kontinentalne Hrvatske.
Bilo je prekida u opskrbi električnom energijom te 15 tehničkih intervencija vatrogasnih postrojbi koje su se odnosile na uklanjanje porušenih stabala na prometnice.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima od lokalnih Stožera CZ na području Koprivničko – križevačke županije nema informacija o štetama na usjevima ni na stambenim i gospodarskim objektima.