Budi dio naše mreže
Izbornik

Željezanski biskup Živković najavio nastavak akcije prikupljanja sredstava za dječje vrtiće u Vukovaru

Vukovar (IKA)

Humanitarna akcija „Pax et bonum“ s ciljem prikupljanja sredstava za obnovu objekta i nabavu opreme Dječjim vrtićima Vukovar I i II uspješno je privedena kraju te je upriličeno uručivanje novčanog dara u iznosu 195 000 kuna. Organizator humanitarne akcije je Međunarodna udruga Gradišćanskih Hrvata “Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M.” u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta i Željezanskom biskupijom te uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske.

Akcija se provodila u razdoblju od 2. rujna do 30. studenoga, a u njoj su sudjelovali i građani pozivom na humanitarni broj telefona. Održan je i znanstveni skup “Europa i kultura sjećanja“ te humanitarni koncert u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su nastupala najpoznatija imena hrvatske estradne scene.

Prigodom uručivanja prikupljenih novčanih sredstava Vukovar su posjetili izaslanik Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, delegacija Grada Zagreba predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, delegacija Gradišćanskih Hrvata na čelu sa začetnikom ideje željezanskim biskupom Egidijem Ivanom Žikvoićem te đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Prije uručenja prikupljenih sredstava, okupljene je u svome uredu primio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa zamjenicima Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom.
Penava se prisjetio prošlogodišnje propovijedi biskupa Živkovića na misi održanoj 18. studenoga na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. “Još tada je mons. Živković najavio humanitarno djelovanje prema našem gradu i našim najmlađima i ovim putem mu zahvaljujem na ideji i na realizaciji. U duhu cijele akcije se ne gleda nacionalnost niti bilo što drugo, nego je cilj donijeti osmjeh na lica vukovarske djece. Taj cilj je dostignut i to je poanta svega“, kazao je gradonačelnik Penava.

Kako ovo nije kraj akcije koja je planirana za Vukovar napomenuo je mons. dr. Živković. „Drugi dio ove akcije planiramo započeti u veljači godine koja je pred nama u Gradišću uz pomoć Caritasa. U svakoj župi naše biskupije bit će organizirano prikupljanje sredstava također za dječje vrtiće u Vukovaru“, zaključio je biskup Živković.

Program se nastavio posjetom Dječjem vrtiću Vukovar I, Područnom objektu „Leptirići“, Centralnom objektu Dječjeg vrtića Vukovar I te Područnom objektu Mitnica gdje je uz kratku priredbu upriličeno i uručenje donacije.

Nakon druženja s najmlađima, delegacije su odale počast svim poginulim, ubijenim i nestalim braniteljima i civilima Domovinskoga rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, a posjetili su i Spomen dom Ovčaru, navodi se u izvješću objavljenom na službenim stranicama Grada Vukovara.