Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatna misa fr. Marinka Zadre

Zagreb (IKA)

Euharistijskim slavljem u samostanskoj i župnoj crkvi Bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici 15. svibnja dominikanac fr. Marinko Zadro proslavio je 50. obljetnicu svećeničkog ređenja, objavljeno je na mrežnoj stranici dominikanci.hr.

Sa zlatomisnikom su slavila dominikanska subraća, drugi svećenici, dominikanke, uža rodbina i prijatelji samostana.

U propovijedi dominikanski provincijal fr. Slavko Slišković govorio je o neodvojivosti žrtve i života kod Isusa Krista, koji je „svoj život stavio u službu drugima i tako postao savršena žrtva“. Kristova žrtva omogućuje zajedništvo i sjedinjenje s Bogom. U euharistiji vjernici se sjedinjuje s Kristom, i Krist s vjernicima, kojima daje snagu i osposobljava ih za darivanje svoga života u izgradnji boljega svijeta.

Proslava 50. obljetnice svećeništva trenutak je radosti i zahvalnosti za pola stoljeća predane svećeničke službe Crkvi, dominikanskom redu i Hrvatskoj dominikanskoj provinciji. Fr. Marinko Zadro, rođen 1944. u Ledincu pokraj Gruda, za svećenika je zaređen 15. svibnja 1971. u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Otawi u Kanadi s drugom četvoricom dominikanaca.

Fr. Marinko je u provinciji obnašao razne službe, od župnog vikara, župnika, samostanskog starješine, priora do provincijala u četiri mandata po četiri godine. „Trebalo je u toj izloženosti podnijeti mnoge žrtve, ali napravljeno je puno toga, i duhovnoga i materijalnoga“, rekao je provincijal, istaknuvši posebno njegov rad na izgradnji samostana i crkve Bl. Augustina Kažotića. No, i na duhovnom području kao i na području izgradnje i obnove samostana bilo je potrebno puno vještine, mudrosti, truda, zalaganja i strpljenja.

Slavlje zlatne mise, dodao je provincijal, podsjetnik je na sve poteškoće i kušnje s kojim se čovjek suočava, koje govore o čovjekovoj slabosti ali i o Božjoj snazi. Teškoće i kušnje su podsjetnik na Božju blizinu i pomoć. „Ne slavimo čovjeka, nego Boga koji je po konkretnom čovjeku djelovao proteklih pola stoljeća pomažući mu u svim teškoćama i kušnjama jer je znao poput Petra kazati: ‘Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!’ Zato jedan ovakav život može biti svima nama inspiracija u vjernosti Bogu, i potrebna su nam ovakva slavlja“, zaključio je provincijal Slišković.