Budi dio naše mreže
Izbornik

„Zlatni jubilej djelotvorne ljubavi“

Pula (IKA )

Svečanom misom koju je predvodio porečki i pulski ordinarij Dražen Kutleša proslavljena je u nedjelju 23. rujna 50. obljetnica djelovanja sestara milosrdnica u pulskoj župi sv. Pavla, te ujedno i blagdan sv. Vinka Paulskog, njihova utemeljitelja.

Osim župnika domaćina i pulskog dekana preč. Milana Mužine u koncelebraciji bili su rektor pulskoga Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“preč. Piergiorgio de Angelis, rektor sarajevskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ preč. Michele Capasso, ravnatelj Pazinskog kolegija – klasične gimnazije preč. Alejandro Castillo te dvadesetak svećenika iz raznih krajeva. Koncelebrirao je i rektor gimnazije u Sarajevu vlč. Mario Čosić, koji je u toj župi boravio kao dijete s obitelji u tijeku Domovinskog rata.

Uvodne pozdrave uime sestara izrekla je Gordana Jeromela Kaić. Proslavi je, uz mnoge milosrdnice iz raznih zajednica, nazočila s. Miroslava Bradica, časna majka milosrdnica iz Zagreba i s. Ana Marija Rakocija, provincijalna poglavarica Provincije „Majke Dobroga Savjeta“ iz Rijeke. Okupili su se i članovi svih istarskih konferencija Udruge sv. Vinka Paulskog te Vinkovske mladeži. Na misi su bile  i redovnice drugih redova i zajednica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije. Svečanosti je nazočila ravnateljica Opće Bolnice Pula, doc. dr. Irena Hrstić te pročelnica Odjela interne medicine Daniela Fabris-Vitković, dr. med.

Prve sestre u tu novoosnovanu župu stigle su u 28. prosinca 1968. na poziv tadašnjeg župnika Lucijana Ferenčića. Bile su to s. Beata Kuzma i s. Marija Paulina Samarđić. Brinule su se za katehizaciju djece, uređivanje kapele i crkvenog rublja, te brigu oko župnikova kućanstva.

Sestre su prvo vrijeme živjele u župnoj kući, no nedugo zatim dobile su kuću nedaleko crkve gdje je kasnije osnovan samostan. Ovom su proslavom ujedno sadašnje redovnice u samostanu – s. Lidija Turković i s. Milena Kramar proslavile 40 godina života i djelovanja u Puli, cijeli radni vijek provele su radeći u pulskoj Općoj bolnici. Osim njih dio te zajednice je i s. Mirta Vugdelija.

Biskup Kutleša govoreći u homiliji o sv. Vinku istaknuo je kako je on, dolazeći iz pomalo svjetovnog razmišljanja, shvatio bit svećeništva i milosrđa upravo u doticaju sa siromasima. Isus nas potiče da svoje zemaljske ambicije usmjerimo na što djelotvornije služenje drugima.

Propovjednik je, govoreći o revoluciji djelotvorne ljubavi koju je pokrenuo sv. Vinko, istaknuo „da su današnje društvo i ekonomija usmjereni na drugoga, bližnjega, vjerojatno bi mnogi problemi bili riješeni. Da je politika usmjerena na dobro drugoga čovjeka, a ne na dobro onoga koji je vodi, vjerojatno ne bi imali nikakvih problema. I u Crkvi, da je malo više svetosti i usmjerenosti prema drugima, ne bi bilo toliko problema. Sveti Vinko Paulski to je znao i živio je onako kako traži Isus Krist, on je išao vršiti volju Božju, a nije težio za užicima.“

Mons. Kutleša istaknuo je poruku djeteta kojeg nam Isus stavlja kao uzor: potrebno je, upravo kao je to sv. Vinko činio, imati poniznost djeteta te s potpunim pouzdanjem u Boga prihvatiti našu potpunu ovisnost o njemu. Trebamo, poput sv. Vinka, tražiti načine kako pomoći drugima, a ne načine kako da drugi nama budu na korist. Isus nam danas preko sv. Vinka poručuje da tražimo ljude kojima ćemo mi biti od koristi, upravo kako je to misija ovih sestara koje već pedeset godina djeluju u ovoj župi, rekao je biskup.

I mi se trebamo okaniti neurednih želja i trebamo tražiti volju Božju. Biskup je na kraju sve okupljene pozvao na molitvu za tu redovničku zajednicu, da im Bog da zvanja, da mogu što više napredovati i što više slijediti sv. Vinka, da budu što vjernije svojoj karizmi, da ga slijede, da budu one koje će tražiti druge ljude kojima treba pomoć, a ne da bi njima ljudi služili, zaključio je mons. Kutleša.

Na kraju misnoga slavlja prikaz povijesti dolaska i djelovanja sestara milosrdnica u Puli izrekla je s. Veronika Mila Popić. Podsjetila je da je u vrijeme kada su sestre došle u župu sv. Pavla Provincija Majke Dobroga Savjeta imala 171 članicu, a Istra je bilo glavno područje njihova djelovanja.

Prije završnog blagoslova župnik domaćin preč. Milan Mužina posebno istaknuo prisutnost sestara koje su među prvima djelovale u toj župi: s. Beata i s. Lauda. Prisjetio se poteškoća na koje su u pastoralnom djelovanju nailazili u prvim vremenima djelovanja, kada su nedostajali osnovni uvjeti za život. Na kraju je zajedno s nekolicinom mladih koji sudjeluju na susretima kod milosrdnica, s. Lidiji i s. Mileni dao prigodne darove kao znak pažnje za svu pomoć pruženu svim pacijentima, svećenicima, bogoslovima i svima ostalima u 40 godina rada u pulskoj bolnici.

Sestre Lidija i Milena potom su kao zahvalu za predvođenje toga misnog slavlja biskupu uručile prigodan dar sliku Majke Dobroga Savjeta.

Blagdanu je prethodila trodnevnica koja je bila obogaćena prve večeri projekcijom o pola stoljeća djelovanja milosrdnica u toj župi, druge večeri klanjanjem, a treće večeri scenskim prikazom pod naslovom „Kćeri milosrdnice sv. Vinka“ u izvedbi dramskog studija Istarskog narodnog kazališta.

Ključne riječi:
jubilej kutleša milosrdnice pula