Budi dio naše mreže
Izbornik

Zlatomisničko slavlje i blagoslov obnovljenog samostana u Portu

Porat (IKA)

U samostanu franjevaca trećoredaca u Portu na otoku Krku 28. lipnja mjesto fra Josip Vrdoljak i fra Mirko Gregov u zajedništvu s braćom iz Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša proslavili su 50. obljetnicu svećeničkog ređenja, a zatim je krčki biskup Ivica Petanjak blagoslovio obnovljeni Samostan sv. Marije Magdalene koji je temeljito obnavljan od studenoga 2019. do ožujka 2021.

Euharistiju u samostanskoj crkvi predslavio je provincijski ministar fra Ivo Martinović, a suslavili su zlatomisnici fra Josip i fra Mirko, osamnaestorica redovnika iz Provincije te omišaljski župnik i dekan Anton Bozanić, dobrinjski župnik Dinko Justinić i župnik u Rasopasnu Milivoj Guszak.

O. Mirko Martinović u uvodu u slavlje podsjetio je i na drugu braću Provincije koja ovih dana slave obljetnice svećeničkog ređenja i redovničkog zavjetovanja te je sve pozvao da u euharistiji zahvale Bogu „za sve što je učinio u životu Crkve, tolikih ljudi i naše zajednice“.

Polazeći od evanđeoskog odlomka tog dana o zahtjevima apostolskog zvanja (Mt 8,18 – 22), u homiliji je istaknuo da Kristovi navjestitelji i svjedoci prihvaćaju da im životne prilike ne budu mirne i sigurne. Usmjereni na budućnost, rekao je, oni su svjesni da ne mogu ostati navezani na prošlost. Iznoseći za uzor sv. Ireneja, biskupa i mučenika, čiji se spomendan slavio tog dana, pitao je „koliko mi, svećenici, danas branimo nauk Crkve“.

U prigodnom govoru u obredu blagoslova provincijal je podsjetio da braća franjevci trećoredci žive i djeluju u samostanu u Portu više od 540 godina. U molitvi je među ostalim rekao: „Gospodine, želimo da svojom ljubavlju blagosloviš ovaj obnovljeni samostan, sve njegove sadašnje i buduće fratre, stanovnike i goste, a posebno sve radnike poduzeća AB gradnja i ostale radnike koji su obnavljali ovo zdanje zarađujući kruh za svoj život i život svojih obitelji. (…) Znamo da nije dovoljno imati obnovljeni samostan. Zato tražimo da svoj našoj braći obnoviš srce i udijeliš smisao života i rada te radost služenja tebi, ljudima i ovom svijetu!“

U obredu blagoslova uz mons. Petanjka i o. Martinovića sudjelovali su provincijski vikar i ekonom fra Branko Lovrić, nadzornik radova dipl. ing. građ. Radomir Popović, načelnik Općine Malinska Dubašnica Robert Anton Kraljić, dekan Anton Bozanić, biskupov osobni tajnik vlč. Josip Krabaić, redovnice milosrdne sestre Svetoga Križa iz susjednog samostana u Portu, braća redovnici te svećenici Krčke biskupije.

Na svečanom objedu u samostanskoj blagovaonici zlatomisnicima je još jedanput čestitao fra Ivo ističući da je 50. obljetnica svećeničkog ređenja istinska prigoda da Gospodinu zahvale za sve milosti koje su primili u svom životu i djelovanju te je poželio da svoje služenje nastave i u sadašnjoj životnoj dobi.

U nastavku je posebno zahvalio provincijskom ekonomu fra Branku Lovriću za njegov rad, brigu i zalaganje tijekom radova na obnovi samostana te provincijskom knjižničaru fra Josi Živkoviću, koji je s podmlatkom Provincije surađivao u premještanju inventara samostana i samostanskog muzeja i u postavljanju knjiga u novi prostor samostanske knjižnice. Dekan Bozanić zahvalio je dosadašnjem gvardijanu samostana u Portu fra Josipu Vrdoljaku, za zajedništvo i suradnju sa svećenicima Krčke biskupije tijekom osmogodišnje gvardijanske službe.

Nazočnima se obratio i načelnik Općine Malinska‒Dubašnica Robert Anton Kraljić zahvaljujući fra Josipu za suradnju tijekom prošlih osam godina. Biskup Petanjak je istaknuo da blagoslov obnovljenog samostana znači da „ovaj samostan ima budućnost“, da će ostati mjesto molitve i susreta. Samostani i prisutnost redovnika i redovnica imaju svoje značenje u životu Crkve. Samostan je, rekao je, po svoj naravi „duhovna oaza“. Na kraju je svima za sudjelovanje u slavlju, čestitke i upućene riječi zahvalio zlatomisnik fra Mirko.

Zlatomisnici su dan ranije svoj zlatni svećenički jubilej proslavili s vjernicima, rodbinom i prijateljima u mjestima svoga sadašnjeg prebivanja i djelovanja ‒ u Portu, odnosno Ogulinu.