Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: dikasteriji

Ususret drugom zasjedanju Sinode o sinodalnosti osnivaju se radne skupine

Papa Franjo je u subotu 17. veljače 2024. objavio Kirograf o suradnji između dikasterija Rimske kurije i Generalnog tajništva Biskupske sinode, kojim se utvrđuje osnivanje radnih skupina za proučavanje nekih tema koje su bile aktualne na prvom zasjedanju 16. Opće redovne skupštine Biskupske sinode, prenosi Vatican News.

Njemački biskupi s voditeljima dikasterija razgovarali o Sinodalnom putu

Međudikasterijski susret na kojemu su sudjelovali voditelji nekih dikasterija Rimske kurije i 62 biskupa Katoličke Crkve u Njemačkoj, nazočni u Rimu u pohodu ad limina apostolorum, održan je u petak 18. studenoga na institutu Augustinianum. Razgovarali su o njemačkom Sinodalnom putu i sinodskom hodu sveopće Crkve, izvijestio je Vatican News.

U Vatikanu predstavljena apostolska konstitucija „Praedicate evangelium“

Nova apostolska konstitucija „Praedicate evangelium“ (Propovijedajte evanđelje) o Rimskoj kuriji i njezinu služenju Crkvi u svijetu, koja je objavljena na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka, predstavljena je u ponedjeljak 21. ožujka u Tiskovnom uredu Svete Stolice. Dokumentom koji stupa na snagu na svetkovinu Pedesetnice, 5. lipnja, a koji će zamijeniti apostolsku konstituciju Pastor Bonus sv. Ivana Pavla II. iz 1988. godine, završena je reforma Rimske kurije.

Biskupi HBK posjetili više kongregacija, dikasterija i papinskih vijeća

Hrvatski biskupi članovi Hrvatske biskupske konferencije koji od 12. do 17. studenoga borave u pohodu Ad limina apostolorum proteklih su dana posjetili više kongregacija, dikasterija i papinskih vijeća. Svi biskupi sudjeluju u posjetima kongregacijama a u posjetima pojedinim dikasterijima i vijećima sudjeluje po nekoliko biskupa.