Budi dio naše mreže
Izbornik

Ususret drugom zasjedanju Sinode o sinodalnosti osnivaju se radne skupine

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u subotu 17. veljače 2024. objavio Kirograf o suradnji između dikasterija Rimske kurije i Generalnog tajništva Biskupske sinode, kojim se utvrđuje osnivanje radnih skupina za proučavanje nekih tema koje su bile aktualne na prvom zasjedanju 16. Opće redovne skupštine Biskupske sinode, prenosi Vatican News.

Kirografom se utvrđuje da dikasteriji Rimske kurije surađuju, prema svojim posebnim nadležnostima, u djelatnosti Generalnog tajništva Sinode, formirajući studijske radne skupine koje će, slijedeći sinodsku metodu, započeti dublje proučavanje nekih tema koje su bile aktualne na prvom zasjedanju Sinode.

Radne skupine bit će uspostavljene dogovorom dikasterija i Generalnog tajništva.

U kirografu Papa podsjeća da se u konstituciji o Rimskoj kuriji Praedicate Evangelium ističe da „život zajedništva daruje Crkvi sinodalno lice“.

Sveti Otac također napominje da zadaće Generalnog tajništva Sinode, uključuju promicanje odnosa između različitih biskupa i mjesnih Crkava u sinodalnom duhu i u zajedništvu s rimskim biskupom.

U dokumentu Generalnog tajništva Sinode pod naslovom „Ususret listopadu 2024.“, objavljenom 11. prosinca 2023., već je naglašeno da će sljedeće zasjedanje biti usmjereno na to kako živjeti sinodalnost na svim razinama u Crkvi.

Teme promišljanja

Novi Papin dokument pojašnjava da će neke od najznačajnijih tema proizišlih iz slušanja Crkvi, zahtijevati znatan dio vremena za teološko, pastoralno i kanonsko promišljanje. Slijedom sinodskog procesa, u proučavanje tih tema bit će uključeni stručnjaci sa svih kontinenata i iz dikasterija Rimske kurije, sukladno svojim kompetencijama.

Međutim, u kirografu nije podrobno određeno koje radne skupine treba osnovati, niti koje će teme biti proučavane.

U Sažetom izvješću s prvog zasjedanja u listopadu 2023., naznačeno je nekoliko tema, poput revizije Zakonika kanonskog prava i Zakonika kanonâ Istočnih Crkava, zatim formacije zaređenih službenika, odnosa između biskupa i redovničkih redova te teoloških i pastoralnih istraživanja o đakonatu.

Radne skupine služit će kao korisni alati za pomoć u promišljanjima sveopće Crkve o raznim temama. Ona, međutim, neće izravno predstavljati materijal za raspravu na sljedećem zasjedanju Sinode, koje će se usredotočiti na samu sinodalnost, izraz zajedništva u Crkvi.

Generalno tajništvo Sinode, pod vodstvom kardinala Maria Grecha, koje nije dio Rimske kurije nego izravno odgovorno Svetom Ocu, koordinirat će rad skupina.

Imenovani novi savjetnici Generalnog tajništva

Papa Franjo je 17. veljače također imenovao šestoro novih savjetnika Generalnog tajništva. Postojećim deseterim savjetnicima pridruženi su: biskupski vikar biskupije Liège (Belgija) mons. Alphonse Borras, profesor na Teologiji Sveučilišta u Lavalu (Kanada) Gilles Routhier, docent na Teologiji Australskoga katoličkog sveučilišta Ormond Rush; profesorica na Teologiji Papinskog katoličkog sveučilišta u Peruu s. Birgit Weiler, MMS, izabrana predsjednica Udruženja za sociologiju religije profesorica Tricia C. Bruce i profesorica na Teologiji Papinskog katoličkog sveučilišta u Rio de Janeiru Maria Clara Lucchetti Bingemer.