Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački biskupi s voditeljima dikasterija razgovarali o Sinodalnom putu

Vatikan (IKA)

Međudikasterijski susret na kojemu su sudjelovali voditelji nekih dikasterija Rimske kurije i 62 biskupa Katoličke Crkve u Njemačkoj, nazočni u Rimu u pohodu ad limina apostolorum, održan je u petak 18. studenoga na institutu Augustinianum. Razgovarali su o njemačkom Sinodalnom putu i sinodskom hodu sveopće Crkve, izvijestio je Vatican News.

Susret je, stoji u zajedničkom priopćenju Svete Stolice i Njemačke biskupske konferencije, bio planiran neko vrijeme kao prilika za zajedničko razmišljanje o Sinodalnom putu koji je u tijeku u Njemačkoj, sazvan kako bi se reagiralo na slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika.

Kako je i ranije najavljeno, susret je moderirao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, koji je u uvodu u rad, navodi se u priopćenju, „podsjetio na vezu zajedništva i ljubavi koja povezuje biskupe među sobom te s Petrovim nasljednikom“. Istaknuvši važnost susreta kao trenutka dijeljenja i milosti, jedinstva u različitostima, kardinal Parolin je ukratko ocrtao zabrinutost koju budi Sinodalni put, upućujući na rizik „reforme Crkve, a ne unutar Crkve“.

Mons. Georg Bätzing, biskup Limburga i predsjednik Njemačke biskupske konferencije, u svom je uvodnom govoru, stoji dalje u priopćenju, „ponudio čitanje rada njemačkog Sinodalnog puta te je istaknuo njegov duh, utemeljen na slušanju Božjeg naroda i boli zbog zlostavljanja koja su počinili članovi klera. Monsinjor Bätzing također je naveo teme o kojima se raspravljalo na skupštinama: Moć i podjela vlasti u Crkvi – Zajedničko sudjelovanje i misionarsko planiranje; Svećenički život danas; Žene u ministerijalnim službama i uredima Crkve; Život u odnosima koji funkcioniraju – Živjeti ljubav u seksualnosti i u odnosima u paru. Na kraju, predsjednik Njemačke biskupske konferencije izrazio je zahvalnost za rad Sinode koju je sazvao Papa za cijelu Crkvu te izbor da se produži njen vremenski okvir“.

Uslijedila su teološka izvješća kardinala Luisa Francisca Ladarije, prefekta Dikasterija za nauk vjere, i Marca Ouelleta, prefekta Dikasterija za biskupe, koji su „govorili o zabrinutostima i zadrškama u vezi s metodologijom, sadržajem i prijedlozima Sinodalnog puta, predlažući, za dobrobit jedinstva Crkve i njezina evangelizacijskog poslanja, da se dosadašnji zahtjevi unesu u Sinodu sveopće Crkve”.

U dijalogu koji je uslijedio, navodi se u zajedničkom priopćenju, „sudjelovali su brojni njemački biskupi i predstavnici kurije. Tako je došlo do važnosti i žurnosti da se definiraju i prodube neke od istaknutih tema, primjerice one koje se odnose na strukture Crkve, na svete službe i pristupe njoj, na kršćansku antropologiju. Ujedno se očitovala puna svijest svih da su na putu s cijelim svetim i strpljivim Božjim narodom, pa i u sučeljavanju različitih pozicija. Upravo u tom smislu, mnogi su prilozi raspravi ukazivali na središnje mjesto evangelizacije i poslanja kao konačnog cilja tekućih procesa, kao i na svijest o nedostupnosti nekih tema“.

„U ovoj perspektivi otvorenog i bratskog dijeljenja izneseni su poneki prijedlozi, poput onog o primjeni moratorija na njemački Sinodalni put, koji nije našao prostora, te o poticanju dodatnog promišljanja i međusobnog slušanja u svjetlu nedoumica koje su se pojavile. Zaključno, državni tajnik je izrazio zahvalnost za raspravu, ne formalnu, već neophodnu i konstruktivnu, koja se ‘ne može ignorirati’ u procesima koji su u tijeku. Zajedničko priopćenje zaključuje kako je „usuglašeno da je potrebno nastaviti međusobno slušanje i dijalog u sljedećim mjesecima, kako bi mogli pridonijeti obogaćivanju njemačkog Sinodalnog puta i sveopće Sinode Crkve“.

Papa Franjo nije bio prisutan na ovom susretu, već je s biskupima Njemačke biskupske konferencije razgovarao dan ranije, u četvrtak 17. studenoga. Na tom dvosatnom susretu bilo je različitih tema, uključujući i „aspekte sinodalnog puta Crkve u Njemačkoj i sinodalnog procesa u cijelom svijetu“. Bila je to „otvorena rasprava, u kojoj su biskupi mogli postavljati svoja pitanja i teme, a Papa je pojedinačno odgovarao“. Sudionici su susret s Papom opisali kao živahan, otvoren i srdačan, izvijestio je Vatican News.

Njemački biskupi od ponedjeljka su u Rimu na razgovorima s vatikanskim dikasterijima i Papom. Posjet završava u subotu 19. studenog konferencijom za novinare Njemačke biskupske konferencije.