Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljeno apostolsko pismo pape Franje o božićnim jaslicama

Greccio (IKA)

Papa Franjo napisao je apostolsko pismo o značenju i važnosti božićnih jaslica koje je potpisao prilikom posjeta Franjevačkom svetištu u talijanskom gradu Grecciu na Prvu nedjelju došašća 1. prosinca, objavio je Vatican News. Pod nazivom „Admirabile signum“, odnosno „Čudesan znak“, papa Franjo je predao svoje pismo u Grecciu, mjestu gdje je sv. Franjo Asiški izradio prve jaslice 1223. kako bi istaknuo važnost Isusova rođenja.

Naviještajte evanđelje ako je potrebno i riječima – ponovio je Papa riječi svetoga Franje pred skupinom obitelji, djece, redovnica i redovnika franjevaca te napomenuo – Ne radi se o prozelitizmu, o uvjeravanju najslabijih i grešnika, nego o svjedočenju. Bog nas je stvorio od zemlje, kao što kaže Knjiga postanka, učinio nas je zemljom i mi smo zemlja. Zaljubio se u našu zemlju. Siromaštvo i poniznost svjedočanstvo su Isusove ljubavi.

Jaslice koje je sveti Franjo Asiški prvi put postavio upravo u tom malom prostoru kao imitaciju Betlehemske špilje, same govore. Tu nije potrebno mnoštvo riječi, jer sam prizor izražava mudrost koja nam je potrebna kako bismo shvatili ono bitno – rekao je Sveti Otac i primijetio – Potrebni su nam trenuci tišine i molitve kako bismo zaustavili buku misli i djela koja odražavaju užurbani život. Tišina služi da bismo kontemplirali ljepotu lica djeteta Isusa koji je rođen u siromaštvu štale, a molitva kako bismo izrazili zahvalnost punu divljenja zbog tog dara ljubavi koji nam se daje. Naime, u jednostavnom i divnom znaku jaslica koji je pučka pobožnost prihvaćala i prenosila iz generacije u generaciju, očituje se veliko otajstvo kršćanske vjere.

Bog nas toliko voli da želi podijeliti s nama naš ljudski život – rekao je papa Franjo i dodao – Nikada nas ne ostavlja same; prati nas svojom skrivenom prisutnošću, ali ne i nevidljivom. U svakoj radosnoj i žalosnoj situaciji, On je Emanuel, s nama Bog. Samo kontemplirajući Božje rođenje koje je prihvatio da bi postao Dijete usred siromaštva i ljudske malenosti, kao što su učinili betlehemski pastiri, osjetit ćemo kako nam se srce ispunja radošću.

Tada će naše srce biti puno radosti koju ćemo moći nositi tamo gdje je žalost; bit će puno nade koju treba podijeliti s onima koji su je izgubili. Poistovjetimo se s Marijom koja je svoga Sina položila u jasle, jer u kući nije bilo mjesta. S njom i sa svetim Josipom, njezinim zaručnikom, gledajmo dijete Isusa. Njegov osmjeh u noći neka rasprši ravnodušnost i otvori radosti srca onih koji se osjećaju voljenima od Oca koji je na nebu – zaključio je Papa.

Admirabile signum

U pismu Admirabile signum Papa navodi da se njegov naziv odnosi na divan znak božićnih jaslica. „Prikaz Isusova rođenja je u sebi jednostavan i radostan navještaj otajstva utjelovljenja Božjega Sina“, piše Papa koji je usporedio prikaz Isusova rođenja sa živim evanđeljem. Razmatranje povijesti Isusova Rođenja je poput čovjekova polaska na duhovno putovanje „privučen poniznošću Boga koji je postao čovjekom kako bi se susreo sa svakim muškarcem i ženom“.

Papa je naglasio kako se nada da će ovo pismo biti poticaj da se u obiteljima, ali i na radnim mjestima, školama, bolnicama, zatvorima i gradskim trgovima očuva tradicija postavljanja jaslica. Čak i ako se ta tradicija izgubila, „uvijek se može iznova otkriti i oživjeti“, istaknuo je.

U pismu se papa Franjo prisjeća i samog porijekla jaslica kako je preneseno u evanđeljima. Prikaz Isusova rođenja „poziv je na promišljanje o brojnim otajstvima o Isusovom životu i približava ih našim osobnim životima“, napisao je. Jaslice pripovijedaju o Božjoj ljubavi, ljubavi Boga koji je postao djetetom da nam poruči koliko je bliz svakom ljudskom biću, u kojem god da se stanju nalazilo, ističe Papa.

Također se vratio i na prikaz prvih jaslica, kada je sv. Franjo u Grecciu “oživio” prizore iz Betlehema. Naglasio je kako ta jednostavna evangelizacija sv. Franje i danas nudi „jednostavan, ali i autentičan način prikazivanja ljepote naše vjere“.

Jaslice su opipljivi način kako možemo doživjeti nježnu Božju ljubav – tada možemo i sami vidjeti u kakvom se siromaštvu rodio Sin Božji. Prisutnost siromašnih i poniznih podsjećaj je da je „Bog postao čovjekom radi onih koji najviše osjećaju potrebu Njegove ljubavi i koji Ga mole da im bude blizak“. Isus u jaslama na krotak, no istovremeno moćan način svjedoči o potrebi da se dijeljenjem sa siromasima preobrazi svijet u kojemu nitko nije isključen ni marginaliziran.

Papa Franjo u pismu razmatra o svakom elementu koji čini prikaz jaslica. Čak i oni koji naizgled nemaju veze s izvješćima iz evanđelja, poput pekara, glazbenika, žena koje nose vodu ili djece koja se igraju „progovaraju o svakodnevnoj svetosti, o radosti u izvršavanju običnih stvari na nevjerojatan način“, zaključio je.

Konačno, božićne su jaslice podsjetnik na „naše dužnosti da dijelimo ovo iskustvo s našom djecom i unucima“, naglasio je papa Franjo, podsjećajući da je bit jaslica ta da nam osobno progovaraju, a ne u tome kako su one posložene. „U svakoj fazi našega života one nas uče kako razmatrati o Isusu, kako iskusiti Božju ljubav za nas, kako osjećati i vjerovati da je Bog s nama i da smo mi s Njim“, zaključuje papa Franjo.