Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Angelo De Donatis novi je viši pokorničar

Vatikan (IKA)

Kardinal Angelo De Donatis, Papin generalni vikar za Rimsku biskupiju od 2017., nasljeđuje kardinala Maura Piacenzu. Pomoćni biskup Daniele Libanori imenovan je savjetnikom Svetoga Oca za posvećeni život, izvijestili su 6. travnja Vatican News i KNA.

Papa Franjo je u subotu 6. travnja unio promjene na vrhu Apostolske pokorničarne imenovavši novim višim pokorničarom kardinala Angela De Donatisa, koji je od 26. svibnja 2017. obnašao službu generalnog vikara za Rimsku biskupiju te nadprezbitera Lateranske bazilike. Kao takav, 70-godišnji kardinal De Donatis je odgovoran za pitanja oprosta grijeha u ispovijedi diljem svijeta.

Kardinal De Donatis nasljeđuje dosadašnjeg višeg pokorničara kardinala Maura Piacenzu, koji je na toj službi bio od 2013., a koji će u rujnu navršiti 80 godina. Iz objave nije bilo jasno tko će postati novi rimski „kardinal vikar“. Papa Franjo je prošle godine odredio dalekosežne reforme u Rimskoj biskupiji. Apostolska konstitucija „In Ecclesiarum Communione“ propisuje više kolegijalnosti, a ujedno i snažniju prisutnost Pape kao rimskog biskupa u svim važnim pastoralnim, upravnim i gospodarskim odlukama Rimske biskupije.

Osim toga, Papa je isti dan imenovao 70-godišnjega isusovca Danielea Libanorija, pomoćnog biskupa Rimske biskupije od 2017., svojim savjetnikom za posvećeni život. Ovakva služba do sada nije bila poznata u Vatikanu. Isusovac Libanori je kao pomoćni biskup bio odgovoran za pastoral u rimskoj gradskoj jezgri, a imao je središnju ulogu u djelomičnom razrješenju skandala oko slovenskog svećenika Marka Rupnika, kojeg nekoliko žena optužuje da ih je seksualno iskorištavao, izvijestili su Vatican News i KNA.