Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Oceani su Božji dar svim generacijama

Vatikan/ Ciudad de Panamá (IKA)

Sveti Otac uputio je poruku sudionicima konferencije „Naš ocean“ održane u Panami 2. i 3. ožujka, a koja je objavljena u ponedjeljak 6. ožujka u potpisu Papinog državnog tajnika kardinala Pietra Parolina, izvijestio je Vatican News.

Panama je domaćin 8. konferencije „Naš ocean“ o temi „Naš ocean, naša povezanost“ kako bi se istaknula važnost znanja kao temelja akcija i politika za osiguranje zaštite oceana. Događaj se odvijao odvojeno, ali u isto vrijeme kada su nacionalne vlade vodile pregovore pod pokroviteljstvom UN-a u New Yorku u kojima je postignut novi „Ugovor o otvorenom moru“ s ciljem očuvanja oceanskih područja izvan nacionalnih jurisdikcija.

Papa je u svojoj poruci istaknuo važnost poniznosti, zahvalnosti i strahopoštovanja. Napomenuo je da svi ljudi ovise o oceanima i da se s pravom smatraju zajedničkim nasljeđem čovječanstva. Oceani su nam, dodao je, dani kao dar od Stvoritelja i stoga moramo raditi na njihovom pravednom i održivom korištenju kako bismo ih prenijeli budućim generacijama.

Papa Franjo pozvao je političare i poslovne predstavnike na konferenciji da prihvate cjelovitu viziju ekologije u skladu s njegovom enciklikom Laudato si’. Napomenuo je da se oceani suočavaju s nizom prijetnji, uključujući onečišćenje i ilegalni ribolov, kao i tek nastalu ekstraktivnu industriju na morskom dnu.

Papa je također spomenuo brojne tragedije migranata koje se događaju na otvorenom moru. Kao odgovor, pozvao je vlade da prepoznaju međupovezanost i međuovisnost između zajednica i zemalja koju utjelovljuju oceani. „Mi smo jedna obitelj, dijelimo isto neotuđivo ljudsko dostojanstvo i živimo u zajedničkom domu o kojem smo pozvani brinuti“, istaknuo je.

Papa je zatim ponudio tri smjera kako poboljšati odnos čovječanstva prema oceanima. Prvo, rekao je, moramo poslušati vapaj siromašnih i zemlje, i stoga hitno preispitati strategije rasta temeljene na otpadu i neodrživim modelima potrošnje. Drugo, čovječanstvo se mora ujediniti kako bi zaštitilo i obnovilo morske, obalne i riječne ekosustave. Konačno, rekao je papa Franjo, vlade trebaju stvoriti učinkovite sustave upravljanja za reguliranje i koordinaciju aktivnosti na oceanima. Radeći u tim smjerovima, zaključio je, uvijek će biti nade, izvijestio je Vatican News.