Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba u nedjelju 19. svibnja

Vatikan (IKA)

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju 19. svibnja papa Franjo je u 12 sati s prozora svoje radne sobe u vatikanskoj Apostolskoj palači izmolio Kraljice neba s vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra. Donosimo Papino obraćanje vjernicima prije i nakon molitve Regina caeli.

PAPA FRANJO

REGINA CAELI

Trg Svetog Petra

Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Draga braćo i sestre, na dobro vam došla Pedesetnica, dobar dan!

Danas, na svetkovinu Pedesetnice, slavimo silazak Duha Svetoga na Mariju i apostole. U evanđelju liturgije Isus govori o Duhu Svetome i kaže da nas On poučava „sve što je čuo“ (usp. Iv 16, 13). Ali što taj izraz znači? Što je Duh Sveti čuo? O čemu nam govori?

Govori nam riječima koje izražavaju divne osjećaje, kao što su naklonost, zahvalnost, povjerenje, milosrđe. Riječi koje nam posvješćuju lijep, blistav, konkretan i trajan odnos kao što je vječna Božja ljubav, riječi koje Otac i Sin govore jedan drugome. To su upravo preobražavajuće riječi ljubavi koje Duh Sveti ponavlja u nama i koje nam je dobro slušati, jer se po tim riječima u našem srcu rađaju i rastu isti osjećaji i iste nakane: to su plodonosne riječi.

Zato je važno svakodnevno se hraniti Božjim riječima, Isusovim riječima, nadahnutima Duhom. I često kažem: dobro je pročitati dio Evanđelja, uzeti malo džepno Evanđelje i nositi ga sa sobom, koristeći povoljne trenutke. Svećenik i pjesnik Clemente Rebora, govoreći o svom obraćenju, zapisao je u svom dnevniku: „I Riječ je ušutkala moje brbljanje!“ (Curriculum vitae). Božja riječ ušutkava naše suvišno brbljanje i navodi nas da govorimo ozbiljne riječi, lijepe riječi, radosne riječi. „I Riječ je ušutkala moje brbljanje!“ Slušanje Božje riječi ušutkava naklapanje. Tako u sebi dajemo prostora glasu Duha Svetoga. A potom u klanjanju – ne zaboravimo molitvu klanjanja u tišini – napose jednostavnoj i tihoj molitvi kao što je klanjanje. I pritom u sebi govoriti dobre riječi, reći ih srcu kako bismo ih potom mogli reći jedni drugima. Tako se vidi da dolaze od glasa Tješitelja, od Duha.

Draga braćo i sestre, čitati i razmatrati evanđelje, moliti u tišini, govoriti dobre riječi, nisu teške stvari, ne, svi to možemo. Lakše su nego vrijeđati, srditi se… Zapitajmo se dakle: kakvo mjesto te riječi imaju u mom životu? Kako ih mogu njegovati da bolje slušam Svetoga Duha i postanem [njegov] odjek za druge?

Neka nas Marija, prisutna s apostolima na Pedesetnici, učini poslušnima glasu Duha Svetoga.

Nakon Regina caeli

Draga braćo i sestre!

Duh Sveti je Onaj koji stvara harmoniju, sklad! I stvara ga polazeći od različitih, ponekad čak i sukobljenih, stvarnosti. Danas, na blagdan Pedesetnice, molimo se Duhu Svetome, Ljubavi Oca i Sina, da stvori sklad u srcima, slogu u obiteljima, sklad u društvu, sklad u cijelom svijetu. Neka Duh učini da poraste zajedništvo i bratstvo među kršćanima različitih konfesija. Neka da vladarima hrabrosti da čine geste dijaloga, koje vode kraju ratova. Mnogi ratovi danas: pomislimo na Ukrajinu – moje misli su posebno uz grad Harkiv, koji je pretrpio napad prije dva dana –; pomislimo na Svetu zemlju, Palestinu, Izrael; pomislimo na mnoga mjesta gdje se vode ratovi. Neka Duh vodi odgovorne u narodima i sve nas da otvorimo vrata mira.

Izražavam svoju zahvalnost za jučerašnju dobrodošlicu i naklonost stanovnika Verone: Veronjani su bili dobri! Hvala, hvala. Posebno mislim na zatvor u Veroni, mislim na zatvorenice i zatvorenike koji su mi još jednom posvjedočili da iza zidova zatvora pulsira život, ljudskost i nada. Od srca zahvaljujem cijelom zatvorskom osoblju, posebice ravnateljici Francesci Gioieni.

Pozdravljam sve vas, hodočasnike iz Rima i iz raznih krajeva Italije i svijeta. Posebno pozdravljam hodočasnike iz Istočnog Timora – uskoro ću vas posjetiti! – iz Latvije i Urugvaja; kao i paragvajsku zajednicu u Rimu, koja slavi Virgen de Caacupé, i portugalsku katoličku misiju Luzern.

Pozdravljam mladiće i djevojke od Bezgrešne. Pozdravljam sestre koje su tu, bravo! Pozdravljam vjernike iz Beneventa, Porto Azzurra i Terracine, te članove Instituta „Caterina di Santa Rosa“ u Rimu.

Svima želim dobru nedjelju. Ne zaboravite, molim vas, moliti za mene. Dobar tek i doviđenja!