Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga o životu pape Ivana Pavla I.

Zagreb (IKA)

Knjiga o papi Lucianiju, Ivanu Pavlu I., za koju je predgovor napisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin predstavljena je u petak 27. rujna, dan prije 41. obljetnice njegova preminuća, izvještava Vatican News.

“Čuđenje pred Bogom. Život pape Lucianija“ naslov je knjige dvojice autora, Nicole Scopellitija i Francesca Taffarela koja je 27. rujna, uoči 41. obljetnice preminuća pape Ivana Pavla I., predstavljena u sjedištu Vatican Newsa i Vatikanskoga radija.

Papa Luciani preminuo je 28. rujna 1978., nakon samo 33 dana papinstva. Predgovor je za knjigu napisao Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, a predstavio ju je, među ostalima, kardinal Francesco Coccopalmerio, bivši predsjednik Papinskoga vijeća za tumačenje zakonskih propisa.

Ja sam onaj koji dolazi sa sela, ja sam puki siromašni prah. Ako ikada iz svega toga proiziđe nešto dobro, neka bude odmah jasno: to je samo plod Gospodinove dobrote, milosti i milosrđa”, (Albino Luciani, prva propovijed održana u Canale d’Agordo nakon biskupskoga posvećenja).

U predgovoru je kardinal Parolin istaknuo kako se u propovijedima i javnim govorima pape Ivana Pavla I. jasno isticala kultura i temeljito poznavanje nauka, pomoću kojih je znao tumačiti svoje vrijeme i obavljati svoje poslanje nasljednika apostola.

Osim toga, kardinal je posebno istaknuo njegovu poniznost, koja se, kako je napisao, nikako ne može odvajati od njegovog osmjeha.

Među njegovim istaknutim obilježjima kardinal je spomenuo veliku spremnost za prihvat i raspoloživost prema drugima, ponajviše prema siromašnima. “Upravo je zbog toga papa Luciani ušao i ostao u srcima ljudi”, napisao je kardinal Parolin.