Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: Mora se izbjegavati sve što bi moglo izazvati eskalaciju na Bliskom istoku

Rim (IKA)

Na marginama konferencije Agidae (Associazione Gestori Istituti Dipendenti dall’Autorità Religiosa) na Papinskom sveučilištu „Urbaniana“ u Rimu, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin komentirao je nedavne vijesti iz regije Bliskog istoka, nakon napada Izraela i Irana, kao i druge aktualne teme, izvijestio je 20. travnja 2024. Vatican News.

Postoji velika zabrinutost oko situacije na Bliskom istoku, ali kardinal Parolin je malo odahnuo jer barem do sada, nakon međusobnih napada Irana i Izraela, sukob nije eskalirao, od čega su mnogi strahovali. „Vidim da svi rade na tome da se to ne dogodi“, rekao je novinarima s kojima se susreo na marginama konferencije.

„Čini mi se da su dosad stvari, u ovom zlu, išle dosta dobro, u smislu da se nije dogodilo ono od čega se strahovalo i da se obje strane trude ne provocirati na takav način da se sukob proširi“, komentirao je državni tajnik najnovije vijesti s Bliskog istoka.

„Vjerujem da se mora izbjeći sve što bi moglo dovesti do eskalacije i iznad svega osigurati da situacija izmakne kontroli, koju više nitko ne bi mogao kontrolirati: to se događa ako nema predanosti svih da moderiraju svoje stavove“, ponovio je kardinal Parolin osvrćući se na stajalište Sjedinjenih Američkih Država koje su ponovile svoju potporu Tel Avivu, iako ne i u protunapadu na Iran.

U okviru teme rata na Bliskom istoku odgovorio je i na pitanje o nedavnim sukobima tijekom prosvjeda koje su organizirali studenti rimskog Sveučilišta „La Sapienza“ koji traže da se zaustave projekti akademske suradnje s Izraelom na istraživačkim projektima. „Osobno teško razumijem ovakav način reagiranja. Naravno, svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, ali mislim da to uvijek treba činiti u obliku dijaloga, uvažavajući svačiju motivaciju i stavove. Naravno, nasilje ni u kojem slučaju nije opravdano. Vjerujem da o tome treba biti rasprave, ali mirne rasprave, razumne rasprave.“

U razgovoru s novinarima državni tajnik Svete Stolice dotaknuo se i teme pobačaja, vezano uz prijedlog o uključivanju pro-life povjerenstava u savjetovališta u Italiji. „Mi smo za život i za ona sredstva koja mogu omogućiti afirmaciju prava na život, posebno za žene koje se nalaze u teškoćama“, istaknuo je, pojasniši da ne želi ulaziti u tehničke aspekte prijedloga.

Za kraj je uputio apel da obitelji koje za svoju djecu biraju privatne škole ne budu „kažnjene“. U tom smislu podsjetio je na riječi Benedikta XVI. koji je već „definirao obrazovanje kao urgentnost našeg vremena“.

„Sloboda obrazovanja je i sloboda obitelji da izaberu vrstu obrazovanja koju žele dati svojoj djeci“, kazao je kardinal Parolin. Zaključio je da je „važno da postoji podrška privatnim školama, da nema kazni za roditelje koji odluče da im djeca idu u te škole“, izvijestio je Vatican News.