Budi dio naše mreže
Izbornik

U vatikanskim vrtovima zasađena jabuka blažene obitelji Ulma

Vatikan (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin predvodio je svečanost zasađivanja stabla jabuke u Vatikanskim vrtovima, u srijedu 6. ožujka 2024., u spomen na mučeništvo blažene poljske obitelji Ulma, roditelje Josipa i Viktoriju i sedmero djece koje su nacisti pogubili prije 80 godina jer su pružili utočište Židovima, objavio je Vatican News.

Zasađena jabuka sorte Glogierówka cijepljena je od stabla koje je Josip Ulma želio posaditi u vrtu obiteljske kuće u Markowi. No, prije toga je 24. ožujka 1944. osuđen je na smrt s cijelom obitelji jer su pružili utočište osmerim Židovima koji su bježali od progona, koji su također smaknuti.

Svi članovi obitelji poznate i kao „Dobri Samarijanci iz Markowe“ proglašeni su blaženicima u rujnu 2023. godine.

Kardinal Parolin ustvrdio je da njihova šokantna priča predočava primjer evanđeoske ljubavi koja se živi u punini, sve do predanja svoga života za druge. To je dovelo do toga da se komemoracija održi u srcu Crkve, u Vatikanu.

Voćka je posađena kao trajni podsjetnik na njihovu žrtvu – rekao je državni tajnik, nazvavši ju spomenikom. Novo stablo smješteno je u blizini Lurdske pećine.

Kardinal Parolin apelirao je za „dar pomirenja i mira u svijetu“. Naglasio je da „sve totalitarne ideologije posvuda i uvijek donose mržnju, patnju i smrt te uzrokuju razorne tragedije“.

„Nadam se da će nam ova inicijativa, zahvaljujući primjeru i zagovoru blaženih mučenika Ulmi, pomoći živjeti Gospodinove riječi: „Ovo je moja zapovijed: ‚ Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio. Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje.‘“

Zaključio je da je to „jedini put za izgradnju pravednijega, bratskijeg i solidarnijeg svijeta“.

Među ostalima, u svečanosti su sudjelovali nadbiskup metropolit Przemyśla mons. Adam Szal, ministrica Grażyna Ignaczak-Bandych, voditeljica Ureda predsjednika Republike Poljske, i Władysław Ortyl, predsjednik Potkarpatskog vojvodstva, u kojem se nalazi Markowa, iz koje je došla i skupina hodočasnika koju je papa Franjo pozdravio istoga dana na kraju opće audijencije.

Ministrica je pročitala pismo poljskog predsjednika Andrzeja Dude u kojem je istaknuo „junačku ljubav“ mučeničke obitelji i tisuće drugih tihih junaka. Poželio je da ta ljubav bude „svjetionik nade za sve koji strahuju od širenja zla u svijetu“.

To je cilj kampanje „Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati“ pokrenute u Potkarpatiji, u okviru koje je jabuka obitelji Ulma zasađena i u predsjedničkoj palači u Varšavi, objavio je Vatican News.