Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Neka obitelj Ulma bude uzor u težnji za dobrom i služenju onima koji su u potrebi

Vatikan (IKA)

U svom nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 10. rujna papa Franjo se spomenuo mučeništva cijele poljske obitelji Ulma zato što su pružili utočište nekim Židovima koje su progonili nacisti koja je danas u Poljskoj proglašena blaženom. Osvrnuo se i na aktualne sukobe u svijetu, posebno se spomenuvši „izmučene Ukrajine“ pozvao je da se snazi oružja suprotstavi snagu milosrđa, retorici nasilja ustrajnost molitve, objavio je Vatican News.

Nakon marijanske molitve koju je po običaju predvodio iz svoje radne sobe Apostolske palače, papa Franjo usmjerava svoje misli na Poljsku gdje su danas, 10. rujna, u Markowi proglašeni blaženima mučenici  Józef i Wiktoria Ulma s njihovih sedmero djece. Papa se spomenuo cijele te obitelji koju su nacisti smaknuli 24. ožujka 1944. zašto što su pružili utočište nekolicini Židova koji su bili progonjeni od nacističkog režima.

Mržnji i nasilju koje je obilježilo to vrijeme suprotstavili su se evanđeoskom ljubavlju. Neka ova poljska obitelj, koja je predstavljala tračak svjetla u tami Drugog svjetskog rata, bude svima nama uzor za nasljedovanje u stremljenju za dobrom i u služenju potrebitima, pozvao je Papa te zamolio hodočasnike okupljene na suncem okupanom Trgu svetog Petra za pljesak za tu obitelj blaženikâ.

Papa Bergoglio se osvrnuo na današnje sukobe u svijetu te se ponovno spomenuo „izmučene Ukrajine“, pokazujući na brojne zastave te zemlje na Trgu svetog Petra koja, kako je rekao, „mnogo, mnogo pati“.

Osjetimo se pozvanima suprotstaviti snazi oružja snagu milosrđa, retorici nasilja ustrajnost u molitvi. Učinimo to prije svega za mnoge zemlje koje trpe zbog rata. Tu mislim posebno na Ukrajinu, intenzivirajmo molitve za napaćenu Ukrajinu, pozvao je Sveti Otac.