Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vatikanu zaređen novi apostolski nuncij u Paragvaju

Vatikan (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin predslavio je misu s obredom biskupskog ređenja apostolskog nuncija u Republici Paragvaju Vincenza Turturra, u nazočnosti pape Franje, u subotu 9. ožujka 2024., u bazilici sv. Petra.

Četrdesetpetogodišnji Talijan Turturro je od 2019. obnašao službu privatnog tajnika kardinala Parolina, a Sveti Otac ga je 29. prosinca 2023.imenovao nuncijem u Paragvaju i naslovnim nadbiskupom Rebelluma (Ravello, Italija).

Mons. Turturro na službi nuncija u toj južnoameričkoj zemlji, u kojoj katolici čine gotovo 90 % stanovništva, nasljeđuje nadbiskupa Elisea Antonia Ariottija, umirovljenoga zbog navršavanja kanonske dobi za odreknuće od službe. Novi nuncij već se je upoznao s prilikama u Latinskoj Americi jer je od ulaska u diplomaciju Svete Stolice 2009. godine, obnašao službe i u Nikaragvi te Argentini.

Misa je slavljena na oltaru Katedre sv. Petra u apsidi vatikanske bazilike. Uz glavnog zareditelja kardinala Parolina, suzareditelji su bili sveti otac Franjo, tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama pri Državnom tajništvu mons. Paul Richard Gallagher i mons. Domenico Cornacchia, pastir biskupije Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi, u kojoj je mons. Turturro zaređen za svećenika.

Predslavitelj je u homiliji istaknuo da „nuncij znači glasnik“, a svaka poruka koju nosi ima pridjev apostolska. Dakle, prije svega, ne radi se o tomu što treba činiti ili ne činiti, reći ili ne reći, nego o življenju apostolata, trošenju života za Crkvu i za zemlju u kojoj ćeš se naći“, poručio je reditelj ređeniku.

Također se spomenuo sluge Božjega Antonia Bella, biskupa koji je pratio prve korake mons. Turturra u ostvarenju svećeničkog poziva. Njegovim mislima povezao je liturgijsko vrijeme, ruho i mjesto ređenja. Don Tonino, kako su ga zvali, vidio je korizmeno vrijeme kao putovanje koje zahvaća cijelu osobu „od glave do pete“ – od pepeljenja glave na Pepelnicu do pranja nogu na Misi Večere Gospodnje – svladavajući svaku udaljenost od Gospodina.

A Isus Krist se je, perući noge apostolima, opasao ubrusom. Taj odjevni predmet znak je služenja koje je u toj gesti apostolima bilo sablažnjivo – naglasio je državni tajnik. Don Tonino je, uzevši u obzir taj presedan i ozračje u kojem je nastao dar svećeništva, skova izraz „Crkva pregače“. Taj dio odjeće – jedino svećeničko ruho koje se spominje u Evanđelju – službenici nikada ne smiju skidati – poručio je kardinal Parolin.

Osvrnuvši se na mjesto ređenja, baziliku sv. Petra, podsjetio je da je sluga Božji bazilike nije dijelio na velike i male. Prilikom proglašenja crkve u Molfetti bazilikom rekao je da je „mala bazilika građena od kamena, a velika od mesa. To je čovjek. Velike bazilike smo ja i ti.“

„To ste vi, dragi monsinjore Vincenzo“, nastavio je kardinal Parolin posvijestivši da će se u ređenju Duh Sveti spustiti na njega da bi mogao služiti povjerenoj mu braći i sestrama – bazilikama u kojima prebiva Gospodin.

Nuncij Turturro je na kraju slavlja pročitao pismo Paragvajcima. Poručio je da im kao mladić piše drhtavom rukom. Pozvao ih je na molitvu da Gospodin njegovo kolebljivo srce obdari poslušnošću, a neiskusne ruke upornošću. „Imam – zaključio je – neobuzdanu želju svima vikati: ‚Gospodin je s vama, siguran sam u to. Gospodin nas nikada ne napušta!‘“

Mons. Vincenzo Turtturo rođen je u Bisceglieu u Apuliji 7. listopada 1978. Za svećenika biskupije Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi zaređen je 31. listopada 2003.

Godine 2006. stekao je licencijat iz dogmatske teologije u području teološke antropologije na Apulijskom teološkom fakultetu. Iste godine započeo je studij na Papinskoj crkvenoj akademiji u Rimu. Doktorat iz dogmatske teologije u području ekleziologije obranio je 2009. na Papinskom lateranskom sveučilištu s tezom o zajedništvu i sinodalnosti u Crkvi. Na istom sveučilištu je 2011. stekao i licencijat iz kanonskog prava.

Od 2009. bio je na službi u nuncijaturi u Zimbabveu. U ožujku 2012. premješten je u nuncijaturu u Nikaragvi. Kapelanom Njegove Svetosti imenovan je 2014. Iduće godine poslan je u nuncijaturu u Argentini. Od siječnja 2019. bio je na službi u Odjelu za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog tajništva Svete Stolice. Od kolovoza iste godine bio je privatni tajnik kardinala Parolina.

Uz materinji, tečno se služi engleskim i španjolskim jezikom.