Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan vraća u Grčku dijelove hrama Partenona

Vatikan (IKA)

Od 2006. različiti su muzeji Grčkoj vratili dijelove hrama Partenona. Sada Vatikan slijedi taj primjer i vraća fragmente reljefa iz tog atenskog hrama, izvještava KNA.

Prijevoz drevnih mramornih radova bit će izvršen u utorak 7. ožujka, potvrdili su Vatikanski muzeji dan ranije. To znači da se još neki dijelovi friza hrama, koji su demontirani u 19. stoljeću, vraćaju na svoje mjesto porijekla. Friz je u arhitekturi široki centralni dio entablature i može biti ravan ili – u jonskom ili korintskom redu – dekoriran reljefima. Za sada ih Grčkoj odbija vratiti jedino British Museum u Londonu, gdje se nalazi većina fragmenata.

Odjel za antikvitete Sveučilišta u Heidelbergu bio je prva institucija koja je još 2006. vratila dijelove Partenona u svojem vlasništvu. Od tada se u mjestu njihova podrijetla traži ponovno prikupljanje svih raspršenih fragmenata. U svibnju 2022. je svoje fragmente hrama Muzeju Akropole u Ateni donirao i Arheološki muzej u Palermu, u južnoj Italiji. Prošlog prosinca papa Franjo najavio je da će neke fragmente iz Vatikanskih muzeja predati pravoslavnom nadbiskupu Atene Jeronimu II. Vatikan je tada pojasnio da se to može razumjeti i kao ekumenski znak.

Tri fragmenta iz Vatikanskog muzeja prikazuju dijelove konjske glave, glavu dječaka i glavu muškarca s bradom. Konj je dio dijela friza koji prikazuje spor između Atene i Posejdona oko vladavine Atikom, dječak utjelovljuje nositelja kruhova koji su se tradicionalno nudili tijekom velike procesije u čast božice Atene, čovjek s bradom je dio borbe kentaura, izvještava KNA.