Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Papa Franjo: Kad bi postojalo društveno prijateljstvo u svijetu, ne bi bilo ratova

Vatikan (IKA)

Vrhovni poglavar Katoličke Crkve papa Franjo nadbiskupiji Buenos Airesa poslao je videoporuku u povodu 23. dana društvenoga pastorala posvećenoga kulturi susreta, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 5. prosinca.

Sveti Otac Franjo obraća se videoporukom sudionicima trodnevnoga susreta u organizaciji nadbiskupije Buenos Airesa / Foto: Vatican Media/YouTube/screenshot (sve fotografije)

Valja posvetiti pozornost uvjerenjima koja uništavaju dijalog „poput cestovnoga valjka“, istaknuo je papa Franjo u videoporuci upućenoj sudionicima trodnevnoga susreta koji je započeo 3. prosinca, a organizirala ga je nadbiskupija Buenos Aires povodom 23. dana društvenoga pastorala. To je događaj na kojemu je prošlih godina više puta sudjelovao i, tada kardinal Bergoglio, a koji ove godine, na tragu enciklike “Fratelli tutti” Papi pruža priliku da ponovno istakne tu temu, kako je rekao, koja mu je na srcu.

Dovoljne su ideologije i strasti, i svijet se dijeli. U najgorem slučaju ide u rat, a u svakom se slučaju pojavljuju diskriminacije i bijeda. Suprotno tomu, a to je i rješenje, jest društveno prijateljstvo, vrijednost koja podsjeća da je naš poziv sklad, bratstvo; naš je poziv biti braća. Snažno odjekuje posljednja Papina enciklika u njegovim riječima koje je uputio sudionicima susreta.

Proživljavamo Treći svjetski rat u dijelovima

Pogledajmo svijet takvim kakav on jest. Ratovi na svim stranama. Proživljavamo Treći svjetski rat u dijelovima – ponovno je istaknuo te dodao: “To nije društveno prijateljstvo”.
“Pogledajmo brojne zemlje u kojima se ne može govoriti, viče se. Prije nego druga osoba završi svoju misao, odgovaramo joj i ne čuvši ju. Ne može biti društvenoga prijateljstva bez slušanja, ako ne slušamo drugu osobu. Kako bih slušao drugu osobu, u mom srcu treba biti pretpostavka da mi druga osoba ima za reći nešto dobro”.

“Naprotiv, vrlo se često događa upravo suprotno; put prema uzajamnom razumijevanju pun je zidova. Na prvom su mjestu ideologije koje upravljaju svime. Sklone su zapovijedanju; ideologije uspijevaju razoružati konkretnost ljudske naravi”, napomenuo je Papa.

“Drugi su neprijatelj strasti. Strast često nastoji ukloniti drugoga. I spriječiti da drugi zauzme njegovo mjesto”.

Međutim, u svijetu ima dobrih jezgri društvenoga prijateljstva, primijetio je Papa. Nažalost, ima i periferija s djecom bez škole, ljudi bez tekuće vode, jednom riječju, svijet bez dostojanstva. Sve to potiče da se upitamo postoji li društveno prijateljstvo?

Nemojmo zaboraviti dva velika neprijatelja: ideologije i strasti

“Ako postoji društveno prijateljstvo, ne bi trebalo biti ratova, ni bilo kakve potrebe, ni obrazovanja koje ne funkcionira (…) Po rezultatima ćemo vidjeti hoće li biti društvenoga prijateljstva”.
“Nemojmo zaboraviti dva velika neprijatelja: ideologije koje žele zavladati iskustvom nekog naroda, te strasti, koje su uvijek poput cestovnoga valjka koji ide naprijed i uništava, umjesto da vodi dijalog (…) Nemojte razmišljati s glavom među oblacima, valja razmišljati čvrsto stojeći na zemlji, s konkretnim činjenicama”, rekao je papa Franjo, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa.