Budi dio naše mreže
Izbornik

Plenarna skupština UISG: U središtu sinodalno iskustvo u redovničkom životu

Rim (IKA)

U Rimu će se od 2. do 6. svibnja održati XXII. opća skupština Međunarodne unije redovničkih poglavarica pod sloganom „Putovanje prema sinodalnom putu: počevši od naše ranjivosti“, piše Vatican News.

XXII. plenarna skupština Međunarodne unije redovničkih poglavarica (Unione Internazionale delle Superiore Generali; UISG) koja će se održati u Rimu od 2. do 6. svibnja okupit će oko 700 redovnica iz 71 nacije. O temi „Prihvat ranjivosti na sinodalnom putu“, u hotelu Ergife sastat će se 520 nadređenih viših poglavarica. U središtu radova bit će tema sinodalnosti, a animirat će ih više od 10 govornica i govornika, kroz pet tematskih ključnih riječi: ranjivost, sinodalni proces, redovnički život i sinodalnost, periferije, pozivi na preobrazbu. Pitanja kojima će se baviti redovnice bit će ilustrirana u petak 6. svibnja na konferenciji za medije u Vatikanu.

Događaj će u petak 6. svibnja u 12 sati u Tiskovnom uredu Svete Stolice predstaviti predsjednica UISG-a sestra Jolanta Kafka, izvršna tajnica sestra Patricia Murray, generalna poglavarica Marijanskih sestara sestra Franca Zonta i generalna poglavarica zajednice School Sisters of Notre Damesestra sestra Roxanne Schares.

Opća skupština je privilegiran prostor za slušanje i istraživanje

„Postoji mnogo načina da se sinodalnost učini vidljivom: naša je opća skupština svojim sadržajem i metodama iskustvo sinodalnosti ženskog redovničkog života”, objašnjava predsjednica UISG-a o pitanjima plenarne sjednice. „Iskreno se nadamo da ćemo doživjeti povlašteni prostor slušanja, zajedničkog istraživanja s Duhom Svetim. Razgovarat ćemo o tome kako pridonosimo sinodalnom procesu Crkve, kako možemo potaknuti istinsko slušanje u sinodskom stilu i kako ući u dinamiku zajedničkog razlučivanja kao Crkva koja prepoznaje ranjivost kao tipično ljudsku karakteristiku“, rekla je sestra Jolanta.

Brojevi Međunarodne unije redovničkih poglavarica

Od 1965. UISG je mjesto okupljanja redovničkih poglavarica za sastanke i stvaranje mostova i mreža, kako bi dale život novim strategijama i sinergijama koje redovnicama omogućuju da komuniciraju unatoč geografskim udaljenostima i jezičnim i kulturnim razlikama, te da na taj način budu u zajedništvu. Tijelo uključuje više od 1900 poglavarica čije su generalne kuće raspoređene u 97 zemalja diljem svijeta; točnije u 25 zemalja u Europi, s 1046 poglavarica; u 16 zemalja u Aziji, sa 184 poglavarica; u 30 zemalja u Americi, s 479 poglavarica; u 22 zemlje u Africi, sa 166 poglavarica; u četiri zemlje u Oceaniji, s 28 poglavarica. Na Plenarnoj skupštini najzastupljeniji kontinent bit će Europa; najzastupljenija zemlja iz Afrike bit će Demokratska Republika Kongo; iz Azije Indija; iz Sjeverne Amerike SAD; iz Srednje i Južne Amerike, Meksiko i Brazil.