Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik HRK-a Slavko Slišković sudjelovao na zasjedanju KORUS-a

Zagreb (IKA)

U srijedu 20. siječnja putem ZOOM platforme održana je Skupština Konference redovnih ustanov Slovenije (KORUS). U ime Hrvatske redovničke konferencije (HRK) sudjelovao je njezin predsjednik fr. Slavko Slišković OP. Nakon uvodne molitve sudionike je pozdravio mons. Jean-Marie Spiech, apostolski nuncij u Republici Sloveniji. Ističući teškoće vremena u kojemu živimo, potaknuo je redovnice i redovnike da budu nositelji nade koja je toliko potrebna današnjem svijetu.

Predsjednik HRK fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije / Foto: Hrvatska redovnička konferencija (HRK)

Predsjednik KORUS-a fra Marjan Čuden posebice je pozdravio predsjednika HRK-a te mu zaželio uspješno vođenje naše konferencije. Istaknuo je bliske veze i suradnju ove dvije konferencije te iskazao suosjećanje i blizinu sa svima pogođenim potresom na području Republike Hrvatske.

Zahvala Bogu za suvremenu tehnologiju koja nam omogućuje blizinu unatoč tjelesnoj udaljenosti

Fr. Slavko je u ime HRK zahvalio na blizini sestrama i braći iz Slovenije, iskazao žalost zbog nemogućnosti konkretnog fizičkog zajedništva na ovom zasjedanju, ali i zahvalnost Bogu za suvremenu tehnologiju koja nam omogućuje blizinu unatoč tjelesnoj udaljenosti. Istaknuo je također važnost plenarne teme o enciklici pape Franje „Frateli tutti“ koja je inspirirana životom i djelovanjem sv. Franje Asiškoga. Ona nas podsjeća na važnost bratstva i sestrinstva u našem posvećenome životu, ali i potiče na univerzalno bratstvo osobito u naše vrijeme kad smo zatvoreni u vlastite granice, svjetove i sigurnosti. Iskazao je također nadu da će nam ova enciklika biti inspiracija za međusobnu suradnju kako bismo svojim bratstvom bili poticaj većem razumijevanju i suradnji naših naroda. Moleći Božji blagoslov na rad KORUS-a pozdravio je sve njegove članove u ime svih hrvatskih redovnica i redovnika te zaželio uspješno zasjedanje.

Predavanje fra Štefana Kožuha o nekim naglascima u enciklici “Frateli tutti”

Uslijedilo je predavanje koje je održao fra Štefan Kožuh OFMCap o nekim naglascima u enciklici „Frateli tutti“. Nakon rasprave, predavanje je održao p. Milan Bizant, DJ o duhovnom razlučivanju.

U završnom dijelu Skupštine raspravljalo se o dosadašnjim djelatnostima KORUS-a i planirale su se aktivnosti za buduće razdoblje.