Budi dio naše mreže
Izbornik

Završen Kapitul Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri

Košljun (IKA)

U Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu u petak 22. travnja završen je Kapitul Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru.

Kapitul je završen misnim slavljem koje je predslavio krčki biskup Ivica Petanjak. Osvrćući se na evanđeoski odlomak dana u kojem se Isus očitovao učenicima na Tiberijadskome moru (Iv 21, 1-14), biskup je istaknuo da neuspjeh i „prazne mreže“ mogu biti prilika za Boga. Potrebno je prepoznati svoje siromaštvo i predati ga Bogu jer ono može biti sredstvo zbližavanja, istaknuo je. Potaknuo je franjevce da se usredotoče na ono što je ispred njih te da se više pouzdaju u Božju providnost.

Provincijski kapitul pod geslom „Pomoć je naša u imenu Gospodina“ slavio se u Uskrsnom tjednu u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu, a na njemu se osim izbora nove provincijske uprave raspravljalo i o pitanjima vezanim za život provincijske zajednice.

Pod predsjedanjem generalnog vizitatora fra Ivana Sesara, na Kapitulu je u srijedu 20. travnja izabrana nova provincijska uprava. Za provincijskog ministra izabran je fra Tomislav Šanko, za vikara provincije fra Stipe Nosić, a za definitore provincije fra Bojan Rizvan, fra Josip Sopta, fra Leopold Mičić i fra Pavle Ivić.

Između ostaloga, na Kapitulu je odlučeno da će Provincija intenzivnije surađivati s Hrvatskom franjevačkom provincijom sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, rekao je novoizabrani provincijal fra Tomislav Šanko za Hrvatski katolički radio.

„Uz njihovu pomoć i pristanak, nastavit ćemo naš hod i više se povezati. Odgovor je to naše Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara na poticaje Generalne uprave Reda. To je proces koji traje već neko vrijeme i kojega prati generalov delegat fra Ivan Sesar. To je povijesna odluka za našu Provinciju“, istaknuo je provincijal fra Tomislav Šanko.

Također, na Kapitulu su određeni prioriteti Provincije u daljnjem djelovanju. Stavljen je naglasak na promociju duhovnih zvanja te život molitve i pobožnosti u bratskome zajedništvu. Zbog velike geografske površine i udaljenosti braće u Provinciji, istaknuta je i važnost organiziranja češćih susreta i povezivanja kroz mjesne kapitule. Naglašena je i važnost brige za stariju i nemoćnu braću, rekao je za HKR provincijal fra Tomislav Šanko.