Budi dio naše mreže
Izbornik

Obnovljena mrežna stranica Postulature bl. Miroslava Bulešića

Fažana (IKA)

O 103. godišnjici rođenja bl. Miroslava Bulešića, 13. svibnja, obnovljena je mrežna stranica Postulature u kauzi za njegovu kanonizaciju na adresi www.miroslavbulesic.com.

Naslovnicu otvara umjetnička slika koja se nalazi na oltarnoj pali na oltaru bl. Miroslava u Vrsaru, koji je u rujnu 2020. godine, o sedmoj obljetnici beatifikacije, blagoslovio tadašnji porečki i pulski apostolski upravitelj mons. Dražen Kutleša.

U rubrici „Blaženik“ može se pratiti životni put Bulešića od rodnog sela Čabrunići, preko koparskog sjemeništa, studija u Rimu do povratka u Istru gdje je primio svećeničko ređenje. Potom se prati njegov put kao svećenika od ređenja 11. travnja 1943. i mlade mise, župničke službe u Baderni i Kanfanaru, dolaska u Pazinsko sjemenište gdje je vršio službu podravnatelja, a istodobno i tajnika Svećeničkog zbora sv. Pavla, do mučeničke smrti. Ondje se nalazi i sažeti kronološki niz godina i datuma vezanih za njegov život.

U toj rubrici nalazi se i njegova duhovna oporuka sa svjedočkom porukom „Moja osveta je oprost!“, kao i Bulešićev „Duhovni dnevnik“ u pdf dokumentu, te druga duhovna ostavština, poput homilija i spisa.

Druga rubrika osnosi se na štovanje bl. Miroslava Bulešića. Uz tekst „Zavjetne mise“ su litanije Blaženiku u čast, Devetnica, Bulešićeve molitve, molitva za njegovo proglašenje svetim, a može se preuzeti i Molitvenik blaženog Miroslava Bulešića „Isuse, primi dušu moju“.

Pregled odredišta hodočasničkog itinerarija za bl. Miroslava Bulešića vodi po mjestima gdje je živio, školovao se, djelovao, te mučenički preminuo. Uz svako mjesto nalazi se sažeti opis, a većinu mjesta prate i dodatne obavijesti poput kontakata mjesnih župa, općine, odnosno lokalne turističke zajednice.

Važan dio stranice je i rubrika „beatifikacija“ koja vrlo iscrpno donosi tijek procesa beatifikacije i samog čina proslave beatifikacije. Tekstovi su bogato opremljeni bilješkama koje upućuju na razne govore, homilije, te crkvene dokumente. Rubrika donosi i Molitvu i himnu blaženiku. Zanimljiv je i katehetski dodatak za vjeroučenike od 5. razreda osnovne škole, do onih srednjoškolskog uzrasta, bogato opremljen prezentacijama, kvizovima, filmovima, radnim listićima.

Stranica donosi i pregled rada Postulature s uputama kako zatražiti relikviju blaženika, potom homiliju beatifikacije, kao i homilije izrečene u prigodama blagdana bl. Miroslava, te godišnjice beatifikacije. Rubrika donosi i poruke Vicepostulatora, te pregled redovnih susreta: molitveni dan u Lanišću, molitveni dan u Valbandonu, bdjenje i klanjanje uz grob bl. Miroslava Bulešića, misa za hodočasnike u Svetvinčentu, te misa u rodnom selu Čabrunići o godišnjici rođenja.

Rubrika „Postulatura“ donosi i sažeti prikaz drugih istarskih mučenika.

Posjetitelji stranice mogu preuzeti i izdanja, uz „Duhovnik dnevnik“ i knjigu „Miroslav Bulešić svjedok Kristov“ (Vjekoslav Milovan), te „Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik znakoviti lik moderne povijesti Istre“, Positio super martyrio (Fabijan Veraja).

U riječi i slici mogu se pratiti aktualne vijesti vezane uz štovanje blaženika u hrvatskom narodu, kao i o hodočašćima u Istru.

Iza bloka o aktualnostima i događanjima ponuđeni su izdvojene teme, a u sljedećem bloku na jednom mjestu su pregledno dostupne važnije pobožnosti i duhovni sadržaji.

Pri dnu naslovnice kromatski je izdvojen blok koji donosi naputak o načinu slanja molitvi, zahvala, a napose svjedočanstva uslišanja. Taj blok donosi i izvadak iz Knjige dojmova u Svetvinčentu. U tom bloku nalazi se fotografija mlađe muške osobe kako na koljenima moli na mjestu gdje je Bulešić podnio mučeništvo – fotografija je nastala 23. kolovoza 2019., a riječ je o jednom svećeniku Porečke i Pulske biskupije koji je rođen na obljetnicu Bulešićevog mučeništva – 42 godine kasnije; ta je koincidencija otkrivena tek kada je zatraženo dopuštenje da fotografija bude objavljena na naslovnici mrežne stranice o bl. Bulešiću.

Na stranici se nalaze i Bulešićeva pisma, svjedočanstva o njemu, te osvrti, kao i blaženikov životopis na talijanskom, njemačkom, francuskom i esperanto jeziku.

Za medije, ali i sve druge zainteresirane, stranica donosi i rubriku „Multimedija“ s fotogalerijom, filmovima o blaženiku, audiozapisima među kojima one s osobama koje su poznavale budućeg blaženika Miroslava Bulešića, koje su sudjelovale u kauzi, te s onima koje Miroslav Bulešić nadahnjuje i danas, te bibliografiju i prezentacije.

Na stranici je od beatifikacije do sada objavljeno oko 550 tekstova.