Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Sinodalni susret ravnatelja škola u Rijeci

Rijeka (IKA)

U organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije i Povjerenstva za sinodalne susrete i dijalog, u četvrtak 4. travnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci održan je Sinodalni susret ravnatelja škola o temi „Sinodalna i misionarska Crkva danas: aktualni izazovi i percepcije u društvu, otvorenost djece i mladih za govor Crkve“, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

Na susret su primarno bili pozvani ravnatelji koji su prethodno obnašali vjeroučiteljsku službu, kao i oni koji trenutno u službi ravnatelja u nekoj od katoličkih škola na području Riječke nadbiskupije. U tom smislu susretu su nazočili: ravnatelj Gimnazije Eugen Kumičić u Opatiji Boris Barbarić, ravnateljica OŠ Kostrena Adriana Glavan, ravnateljica OŠ Brod Moravice Tajana Jauk Mance, ravnateljica KOŠ Josip Pavlišić u Rijeci Jasna Buketa i predstojnica Ureda za katoličke škole Ksenija Rukavina Kovačević.

Sinodalnom susretu nazočio je i riječki nadbiskup Mate Uzinić koji je u uvodnoj riječi pozdravio sve sudionike i zahvalio im na odazivu. Posebno je naglasio da je vrijeme promišljanja o sinodi zapravo vrijeme promišljanja o Crkvi danas i učenja sinodalnog stila života koji može biti model suradnje i dijaloga na različitim područjima života i rada. U tom smislu pozvao je ravnatelje da u svom profesionalnom radu i vjerničkom angažmanu primijene strategiju odnosa koji daje sinoda, a koja obuhvaća četiri temeljna elementa: osobnu pripravu, govor i slušanje drugoga, ostavljanje prostora za druge i stvaranje zajedničke sinteze. Svoje prigodno obraćanje nadbiskup Uzinić zaključio je poticajnim riječima o važnosti sinergijskog rada i djelovanja u životu, uz uvažavanje i slušanje drugih jer slušanje drugoga i ostavljanje prostora za druge omogućuje Duhu da i nama samima progovori.

Voditelj Povjerenstva Mario Gerić objasnio je u uvodnoj riječi da su do sada prošle tri faze sinodalnog hoda (prva, dijecezanska koja je obuhvaćala šire savjetovanje Božjega naroda, potom druga, nacionalna i treća, kontinentalna) te da se Crkva trenutno nalazi u fazi opće sinode koja će završiti u listopadu ove godine. Iz šireg savjetovanja locirane su neke teme od krucijalne važnosti o kojima treba u ovoj fazi razmatrati i razlučivati na razini pojedinih vjerničkih skupina, rekao je te dodao da je to ujedno i povod toga sinodalnog susreta.

Nakon uvodnih riječi ravnatelj Barbarić interpretativno je pročitao biblijski ulomak iz Djela apostolskih (Dj 2, 1-17), što je ujedno bio i meditativni poticaj za promišljanje o temeljnim pitanjima koja su proizlazila iz teme susreta: percepcija Crkve u današnjemu društvu – koliko je u središtu života Crkve naviještaj Evanđelja; aktualni izazovi za Crkvu danas u društvenom i vjersko-odgojnom kontekstu; mogućnosti i zapreke za kršćanski navještaj u školskim okvirima. Tijekom promišljanja i iznošenja osobnih mišljenja, ravnatelji su detektirali nekoliko izazova za Crkvu: pronaći nove načine komunikacije u društvu i s čovjekom današnjice, staviti veći naglasak na Božje milosrđe i ljubav, biti autentičniji u evanđeoskom žaru ljubavi prema svakom čovjeku neovisno o različitostima. Susret je završio razmjenom profesionalnih iskustava i u zajedničkom druženju, izvijestila je Riječka nadbiskupija.