Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret svećenika Porečke i Pulske biskupije

Pazin (IKA)

Redoviti sastanak svećenika Porečke i Pulske biskupije održan je u ponedjeljak, 23. listopada, u Pazinskom kolegiju u Pazinu.

Okupio se velik broj svećenika i redovnika koji djeluju u Biskupiji. Nakon zajedničke molitve Srednjeg časa, novi porečki i pulski biskup Ivan Štironja održao je prvo duhovni nagovor o temi zajedništva, sudjelovanja i poslanja što je i tematika Biskupske sinode koja se održava u Rimu.

Po vjeri i krštenju djeca smo Božja, braća i sestre Isusa Krista u jednom Duhu Svetom. Pripadamo jednoj Crkvi koju je ustanovio Isus. Pripadamo svećeništvu Isusa Krista i zato među svećenicima mora biti vidljivo, djelotvorno zajedništvo, sudjelovanje u poslanju koje imamo svi od Isusa Krista. Ta povezanost među svećenicima i vjernicima u Crkvi i danas mora biti vidljivi znak Božje prisutnosti u našim životima. I danas bi za nas svijet morao reći, kao što su govorili za prvu apostolsku Crkvu: „Gle, kako se ljube…“, istaknuo je biskup.

U drugom dijelu mons. Štironja je govorio o duhovnom planu i programu djelovanja u Biskupiji u 2023./2024. godini. Biskup je u  Biskupiji od 18. ožujka 2023. kada je svečano ustoličen u porečkoj bazilici. Kroz protekle mjesece biskup je u mnogim župama podijelio sakrament potvrde, predvodio više biskupijskih slavlja kao i mnoga župna. Obilazio je svećenike, što čini i danas i tako iz dana u dan bolje upoznaje svoju biskupiju.

U nastavku je ravnatelj Caritasa vlč. Željko Zec govorio o trenutnim akcijama Caritasa i o Zakladi bl. Miroslava Bulešića te o stipendijama za najpotrebnije učenike i studente. Pozvao je svećenike na suradnju. Vlč. Rikard Lekaj je govorio o radu i brizi za duhovna zvanja i za mlade.

Biskup je u trećem dijelu pozvao svećenike da se sami prijave i upišu u kojim bi Vijećima željeli dati svoj doprinos za dobro i rast Crkve. Uslijedila je i kratka diskusija. Prije zajedničkog ručka, pred zgradom Pazinskog kolegija, učinjena je i zajednička fotografija. Nakon ljetne stanke to je prvi susret svećenika i redovnika u Pazinu s biskupom Štironjom.