Budi dio naše mreže
Izbornik

Sprovodni obredi za vlč. Mata Žica

Vrbnik (IKA)

Sprovodni obredi za umirovljenog svećenika Krčke biskupije vlč. Mata Žica, koji je preminuo u srijedu 28. lipnja u Svećeničkom domu sv. Josipa u Krku u 89. godini života i na 63. godišnjicu svećeništva, održani su u subotu 1. srpnja u Vrbniku.

Misu zadušnicu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Vrbniku predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, u suslavlju više svećenika i redovnika te uz sudjelovanje biskupa u miru Valtera Župana. Biskup Petanjak okupljenima se obratio u propovijedi.

„Budući je pop Mate do prošle jeseni, u svojoj 88. godini života još bio aktivni župnik u Župi sv. Petra i Pavla u Garici i budući da je završio svoju zemaljsku trku na Vigiliju sv. Petra i Pavla i na svoju 63. godišnjicu svećeničkog ređenja, liturgijska čitanja za ovu oproštajnu euharistiju nametnula su se sama od sebe. Druga poslanica Timoteju duhovna je oporuka sv. Pavla apostola koji u suton svog života promišlja vlastitu povijest prijeđenog puta i kroz njega ocrtava i predlaže svom učeniku Timoteju profil pastira koji proizlazi iz njegovog vlastitog iskustva“, uveo je u propovijed biskup Petanjak.

Biskup je pojasnio da je Pavao svoje poslanje, dobiveno od samoga Isusa Krista, živio čvrsto i postojano te nije dopustio nikakvo odstupanje od izvorne vjere, čuvajući jedinstvo kršćanske zajednice i potičući rast u vjeri. Postojan je bio i u teškim tamničkim danima jer mu snagu i unutrašnji mir i radost daje svijest da mu nijedna nesreća, nevolja i iskušenje nisu uništili već su mu učvrstili vjeru u Isusa Krista, dodao je biskup.

„Pavao iznosi činjenice, ali nema govora o samosažaljenju ili oplakivanju samog sebe, nema mjesta strahu, depresiji, melankoliji, nego neuništiva radost što mu je svaka nova nedaća života bila sve veće svjedočanstvo Kristove blizine koji ga nikad nije napustio“, rekao je. Osvrćući se na Pavlovo svjedočanstvo, biskup je istaknuo kako su slične karakteristike – jasnoća i odrješitost – resile i pokojnog svećenika Mata koji je bio „radnik na njivi Gospodnjoj do kraja“ i u trenutku spoznaje teške bolesti kod njega nema „nikakvog  samosažaljenja, kukanja, ljutnje na Boga“, već samo želja da u svojoj muci ne bude prevelik teret nikome i da ostane postojan u molitvi.

Biskup je rekao kako se sada, poput sv. Petra, pokojni pop Mate suočava s Gospodinovim pitanjem: Pope Mate, voliš li me? Pope Mate, ljubiš li me cijelim svojim bićem? „To isto pitanje Isus Krist upućuje svakome od nas: ‘Voliš li me više nego drugi? Voliš li me bez obzira što drugi mislili i govorili? Ljubiš li me srcem i životom?’“, istaknuo je biskup. „Kao što danas pred Kristovom neizmjernom ljubavlju, koja će biti jedini naš sudac, stoji naš brat Mate, tako će svakoga od nas pri našem prijelazu u Očev dom zapljusnuti val Kristove ljubavi. Daj Bože da tada svaki od nas zajedno sa svetim Pavlom apostolom može posvjedočiti: ‘Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao’“, zaključio je mons. Petanjak.

Generalni vikar mons. Franjo Velčić na kraju je misnog slavlja pročitao izraze sućuti pristigle od kardinala Josipa Bozanića te gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić.  Kardinal Bozanić koji je, poput vlč. Mata, porijeklom iz Vrbnika, napisao je kako je dušu pokojnika već preporučio Božjem milosrđu te poručio: „Dok vlč. Žica pratimo na posljednji počinak u vrbničku svećeničku grobnicu u loži sv. Ivana, zahvaljujemo Gospodinu za dar njegova života i svećeništva. Pop Mate nam ostavlja svijetli trag Crkvi odanog, revnog i požrtvovnog svećeničkog služenja. Bio je svećenik principijelnog života, radikalnih stavova prema sebi i drugima, otvoren i neposredan u susretu s čovjekom, uvijek zauzet da se Kristova vjera naviješta i životom svjedoči“.

Uime obitelji i rodbine, okupljenima se obratio nećak pokojnika župnik u Kamporu fra Ivica Strčić, OFM. Istaknuo je skromnost i discipliniranost popa Mata, njegovu želju da uvijek bude podrška i potpora te napose njegovu ljubav prema svojoj Krčkoj biskupiji. Vlč. Mate ukopan je u svećeničkoj grobnici koja se nalazi uz kapelu sv. Ivana Krstitelja u Vrbniku.