Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rijeci predstavljena knjiga mons. Juraja Batelje “Blaženi Alojzije Stepinac – Spašavanje Židova i Srba u Drugom svjetskom ratu”

Rijeka (IKA)

U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u četvrtak 21. studenog predstavljena je knjiga postulatora kauze za proglašenje svetim bl. Stepinca, mons. Juraja Batelje: “Blaženi Alojzije Stepinac – Spašavanje Židova i Srba u Drugom svjetskom ratu”.

U knjizi su predstavljeni dokazi, te izvorni dokumenti i sve što je relevantno o djelovanju našega blaženika u vrijeme II. svjetskog rata, kada je činio ono što se rijetko tko u tadašnjoj Europi usudio činiti: stao je u obranu najugroženijih u tim vremenima – Židova, Srba, pravoslavnih, Roma, Poljaka, Slovenaca i Hrvata koji su bili ugroženi od tih vlasti, bez straha, kalkuliranja, taktiziranja, jasno i čvrsto, u skladu s kršćanskim naukom, rečeno je na početku.

Uz autora, o knjizi je govorio gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović, a događaju su nazočili riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak, generalni vikar Krčke biskupije mons. dr. Franjo Velčić i župnik Krašića vlč. Ivan Vučak. Večer je moderirala voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije Helena Anušić, a svjedočanstvo o Stepinčevom ugledu u Južnoj Americi dala s. Mirjam Radošević.

Stepinac je branio one za koje je znao da će ga izdati, rekao je mons. dr. Bogović. Podsjetio je kako su postojali Srbi koji su htjeli svjedočiti u korist kardinala Stepinca, no to im je bilo onemogućeno. I danas postoje oni koji su glasni u optuživanju bl. Stepinca, no kada je potrebno te optužbe potkrijepiti dokazima, tada su tihi. Pohvalio je osnivanje Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka na zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, a koja je utišala izricanje neutemeljenih optužbi od strane Srpske pravoslavne crkve.

Mons. Batelja na početku je izrazio zadovoljstvo podrškom i molitvom u mnogim župama Riječke nadbiskupije u kojima se moli za proglašenje Kardinala svetim i vjernici se utječu njegovu zagovoru. Primjera Stepinčevog zauzimanja za potrebite, bez obzira na vjersku ili drugu pripadnost je mnogo i brojni dokumenti i svjedočanstva objavljeni u knjizi o tome svjedoče. Svi ti dokumenti bili su skriveni, a Tito ih je u ono doba, kao i tadašnji režim do neovisnosti Hrvatske nastojao zauvijek skloniti od očiju javnosti.

Naslovnica knjiga predstavlja bl. Stepinca u sužanjstvu. Nastala je 4. siječnja 1953. i izradio ju je Židov, fotograf Erich Lessing u znak zahvalnosti Kardinalu za spašavanje Židova u Drugom svjetskom ratu. Postulator kauze upozorio je da i u današnje vrijeme postoje nastojanja u kojima se želi umanjiti doprinos kardinala Stepinca u spašavanja Srba i Židova, kao i pripadnika drugih naroda. Iskrivljavanje povijesnih činjenica vidljivo je i u knjigama poput “Sustigla ih je Šoa” Anne Marije Gruenfelder ili nepravedne prosudbe o nadbiskupu Stepincu u filmu “Dnevnik Diane Budisavljević’“. Film iskrivljuje povijesne činjenice što je potkrijepljeno dokumentima koji se mogu pronaći u knjizi. Kardinal Stepinac imao je krucijalnu ulogu u spašavanju ratne siročadi još u svibnju, a ne samo u prosincu 1942., kako navodi redateljica filma, jer su u prosincu te godine, baš na poticaj nadbiskupa Stepinca gotovo sva ta djeca bila razmještena po katoličkim obiteljima.

Dokumenti, izjave i svjedočanstva dokazuju da kardinal Stepinac, ne samo da je u javnom prostoru, s propovjedaonica u crkvama i zagrebačkoj katedrali hrabro osuđivao rasnu ideologiju i progone ljudi koji se nisu slagali s aktualnom vlašću, nego je ustanove Katoličke Crkve zadužio da pomognu spašavanju ugroženih i pruže im potrebnu pomoć. Podsjetio je i na veliku ulogu sestara Družbe Presvetog Srca Isusova u Rijeci čijom zaslugom je spašeno nekolicina djece i odraslih, kao i postojanje sirotišta u Crikvenici. Neke od sačuvanih dokumenata o spašavanju Srba i Židova mons. Batelja prikazao je na predstavljanju i isti obeskrjepljuju lažnu sliku koju su u javnosti stvorili falsifikatori povijesnih činjenica. Ti dokumenti dokaz su da je nadbiskup Stepinac bio protivnik svakog nasilnog prijelaza iz jedne vjere u drugu te da je nastojao pomoći predstavnicima drugih vjerskih zajednica da mogu vršiti svoju službu, ili da, uhićeni i odvedeni u zatvor sačuvaju svoj život.

Mons. Batelja, na kraju je istaknuo da bi bilo pogrešno ako ne bismo usvajali točne povijesne činjenice. O Kardinalu je suvremena historiografija puno toga iznijela na vidjelo, a vjerojatno će o njemu biti još mnogo toga napisano, no većina toga ostala je u okvirima hrvatske javnosti. Svjetska javnost je obmanjena lažima i zlonamjernim tekstovima protiv kardinala Stepinca te će engleski prijevod knjige, kojega je mons. Batelja najavio, trebati moći neutralizirati tu činjenicu i predstaviti bl. Stepinca objektivno, dokumentirano i u punom svjetlu. To nije bitno samo zbog osobe nadbiskupa Stepinca, kojega Crkva zbog njegovih djela slavi kao blaženika, nego i zbog svih onih potomaka mnoštva pojedinaca kojima je on pomagao, kako bi se upoznali sa činjenicama o sudbini svojih predaka. Važna je ova knjiga i zbog Stepinčevih osporavatelja, kako bi oni uvidjeli svoje zablude, a njihovi čitatelji spoznali da su krivo informirani, iz sumnjivih motiva, poručio je mons. Batelja u svojoj knjizi.

Na kraju predstavljanja, autor je primjerak uručio riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću, a svi zainteresirani knjigu “Blaženi Alojzije Stepinac – Spašavanje Židova i Srba u Drugom svjetskom ratu” mogu nabaviti u Župi Krašić i mjestu čašćenja bl. A. Stepinca, kao i naručiti poštom: Mons. Juraj Batelja, Kaptol 18, 10000 Zagreb.

Organizatori događaja bili su: Postulatura blaženog Alojzija Stepinca, Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije i Matica Hrvatska – Ogranak Rijeka.