Budi dio naše mreže
Izbornik

Deveti utorak svetom Anti u Šibeniku

Šibenik (IKA)

U sklopu duhovne priprave trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante, u utorak 11. svibnja u šibenskoj crkvi sv. Frane, čiji je suzaštitnik sv. Ante, vjernici grada Šibenika i okolice hodočastili su svome svecu već deveti puta. Svetu misu je predslavio gvardijan samostana i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić.

U homiliji se fra Ivan posebno prisjetio 800. obljetnice nekoliko važnih događaja iz povijesti franjevaštva, a koji su svi povezani sa sv. Antom Padovanskim.

“Nakon što je sveti Ante bio ponesen primjerom franjevačkih prvomučenika i sam je poželio postati svjedok za Krista. Bilo je to 1220. godine. Iste te godine Ante je otputovao za Maroko kako bi tamo propovijedao sveto Evanđelje. Nakon što se razbolio morao se vratiti natrag u svoj Portugal. Olujni vjetrovi su njegov brod odgurali skroz prema obalama Sicilije te je nakon brodoloma sveti Antun završio u mjestu Capo Milazzo. Bilo je to u proljeće 1221. godine”.

U mjesecu svibnju sveti Ante nam kazuje gdje vidi izlaz i utočište

“Tek što se oporavio od brodoloma sveti Ante je zajedno s ostalom braćom sudjelovao na „Kapitulu pod rogožinama“. Bio se već ustalio običaj da se sva braća sastaju u Asizu na kapitulu, u početku dva puta godišnje, za Duhove i uz blagdan sv. Mihaela, a kasnije samo jedn puta, na Duhove. Upravo te godine na kapitulu se skupilo oko pet tisuća braće, među njima i Ante. Tada se susreo i sa sv. Franjom te je ostao u Italiji u samostanu Montepaolo”.
“Bio je to istinski brodolom, totalni zaokret u životu svetog Ante. Na neki način se može reći bijeg od života i skoro utapljanje u vlastitim planovima i željama, što ga je dovelo do spoznanja da je potpuni oslon u životu upravo ono što je smatramo nesigurnim. U mjesecu svibnju sveti Ante nam kazuje gdje vidi izlaz i utočište: Marija je Zvijezda mora. Ako nad tobom ne svijetli ta zvijezda, slijepac si koji jedva napreduje, tvoju lađu razbija oluja i ti brodolomom svršavaš usred valova“.

Divni sv. Ante, sjajnim svojim svjetlom privedi nas u luku vječnoga spasenja

I vjernici okupljeni u crkvi sv. Frane u Šibeniku molili su prije svete mise krunicu gledajući u svjetionik, u Mariju. Također su u zazivima sv. Anti dodali i ovu nezaobilaznu molitvu: „Naš je život sličan lađi na uzburkanu moru: valovi neurednih strasti i oluje zlih primjera prijete našem spasenju. Divni sv. Ante, sjajnim svojim svjetlom privedi nas u luku vječnoga spasenja”.

Sljedeći utorak je deseti po redu, a svetu misu predslavit će don Darko Poljak, župnik u Skradinu.