Budi dio naše mreže
Izbornik

Mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije

Šibenik (IKA)

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 25. listopada u prostorijama svetišta Gospe od Vrpolja u Vrpolju. Središnji dio susreta bilo je izlaganje „Vodstvo u služenju: Isusov primjer“, koje je održao generalni tajnik Hrvatske Biskupske konferencije i v.d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže doc. dr. sc. vlč. Krunoslav Novak, izvijestila je Šibenska biskupija.

U uvodnom dijelu izlaganja govorio je općenito o vodstvu. Istaknuo je dvije vrste vodstva te je pojasnio razlike između vodstva životnih uloga i organizacijskog vodstva. Voditelji životnih uloga funkcioniraju u trajnim odnosima kao roditelji, supružnici, braća i sestre, prijatelji i građani, dok u organizacijama to ne funkcionira tako. Organizacijsko vodstvo uključuje položaj i naslove koji se dodjeljuju kako bi služili vođeni potrebama i naravi organizacije, rekao je vlč. Novak.

Naglasio je da svećeniku kao vođi zajednice uzor treba biti Isus Krist i njegovo služenje. Svećeniku na prvom mjestu treba biti dobrobit drugoga. Jednako tako važno je i ne navezati ljude na sebe donošenjem odluke umjesto drugoga, jer osobe se tako čini nesposobnima da same odlučuju.

Govorio je i o četiri područja vodstva na Isusov način. Voditi poput Isusa uključuje usklađivanje četiriju domena vodstva koje se simbolično povezuju sa srcem, glavom, rukama i navikama. Ako su ta područja neusklađena, rezultat će biti frustracija, nepovjerenje i dugotrajno smanjena produktivnost.

U drugom dijelu rekolekcije svećenici su upoznati s predstojećim pastoralnim programima u Šibenskoj biskupiji. Biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Ante Vrcić govorio je o događanjima za mlade u narednom periodu. Naglasak je stavio na predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati iduće godine u Gospiću.

Biskup Tomislav Rogić osvrnuo se na proteklo biskupijsko hodočašće u Rim od 8. do 14. listopada. Naglasio je kako je, unatoč velikom broju hodočasnika, sve dobro prošlo te je svećenike potaknuo na promišljanje o budućim hodočašćima, zamolivši ih da iznesu svoje prijedloge, izvijestila je Šibenska biskupija.