Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen patron župe Vidonje - Presveto Srce Isusovo i Marijino

Vidonje (IKA)

Patron župe Vidonje - Presveto Srce Isusovo i Prečisto Srce Marijino proslavljen je u nedjelju 13. lipnja misnim slavljem u Mliništu koje je predslavio prof. don Marijo Volarević, u suslavlju sa župnikom don Mladenom Margeta.

Prije misnog slavlja blagoslovljen je restaurirani križ, dar sestre župnika. Zbog okolnosti, tradicionalna procesija kroz mjesto, zamijenjena je trostrukim ophodom oko crkve. S obzirom da je blagdan svetog Ante, u ophodu je nošen i kip svetog Ante Padovanskog.

Poanta milosrđa Božjeg je – idi i ne griješi više

U homiliji je don Marijo podsjetio na ukazanja Srca Isusova sv. Mariji Margareti, redovnici u Francuskoj 1673 g. koje je trajalo do 1675.g.  Želio je istaći da narod malo više štuje Njegovo milosrđe, Njegovu ljubav prema grešnicima, prema potrebitima. Blagdan se slavio 100 g. samo u Francuskoj. Kad je Papa Pio IX. vidio da je pobožnost ušla među narod, da ljudi štuju Srce Isusovo, odnosno njegovo milosrđe, njegovu dobrotu prema grešnicima, prema potrebitima, Papa ovu svetkovinu proglašava važećom za cijelu Katoličku Crkvu 1856.g. Srce Isusovo, prvo nam želi dati do znanja – otpuštaju ti se grijesi…

Poanta milosrđa Božjeg je – idi i ne griješi više. Isus najprije liječi dušu, nas grijeh paralizira, zato danas  Srce Isusovo, prvo nam želi dati do znanja – otpuštaju ti se grijesi, grijesi te paraliziraju,  to je ono što nas ukopava… onda će Bog dati sve drugo što nam je potrebno, jer, zna On puno bolje što je nama potrebno, nego mi sami. Potrebno je da nas Isus otvara da ne budemo paralizirani od naših grijeha, da činimo dobro, to je poanta.
Zatražimo, u prvom redu, ne nešto materijalno, ne nešto što mi smatramo važno, nego tražimo Božju zaštitu, da nam oprosti grijehe, onda ćemo puno bolje funkcionirati i u svojoj obitelji i na radnom mjestu i u školi, bilo gdje, nećemo biti paralizirani, jer grijeh je onaj koji nas paralizira u našim ljudskim odnosima. Krist nam je pokazao da je spreman. „Isuse blaga i ponizna Srca učini srca naša po Srcu Tvome“, zaključio je homiliju don Marijo.