Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Misu posvete ulja na Veliku srijedu 27. ožujka 2024. u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike slavio je dubrovački biskup Roko Glasnović u zajedništvu sa svećenicima i đakonima Dubrovačke biskupije koji su stigli s područja cijele biskupije te uz sudjelovanje brojnih vjernika.

Biskup Glasnović podsjetio je da slaveći tu misu mole za sve svećenike biskupijskog  prezbiterija, osobito ovogodišnje slavljenike, a to su don Mato Puljić i don Jakov Grgić koji slave 50. obljetnicu, te don Jozo Sebežević koji slavi 25. obljetnicu svećeništva. Spomenuo se također preminulih svećenika don Voja Vlašića i fra Mirka Ljubića. Istaknuo je važnost molitve za nova duhovna, redovnička i svećenička zvanja te pozvao vjernike da se u Godini molitve posebno sjete svih bogoslova, kandidata, kandidatica i đakona.

U homiliji je, osvrćući se na liturgijska čitanja, kazao da bez Duha Gospodnjega nema kršćanskog života i svetosti te da je on u ishodištu službe i života svakog pastira. Istaknuvši riječi pape Franje o svećeničkom životu i poslanju, potaknuo je na promišljanje o tome ovisi li svećeničko ostvarenje o njegovoj sposobnosti, ulozi koju dobiva, pohvalama koje prima, karijeri ili o tome „miriše li naš život na pomazanje Duha“.

Osobito je naglasio važnost evangelizacije te mogućnost pojave raznih kriza. „Prije ili kasnije se dogodi da čovjek doživi razočaranja, umor i slabosti, dok se zbog nekih iskušenja koja su nekad bila teško zamisliva, vjernost čini neugodnija nego prije. To je ključni trenutak koji može imati različite ishode. Međutim, kriza može biti prekretnica, svjesni izbor između Isusa i svijeta, između herojstva ljubavi i osrednjosti, trenutak u kojem može započeti novi put, put vjere i ljubavi“, rekao je.

Dubrovački biskup također je pozvao svećenike da se čuvaju nejedinstva, polarizacija, kao i bilo kakvih nedostataka ljubavi i zajedništva. Naglasio je također da je važno da se svi, pastiri i laici, osjećaju „suodgovornima, prije svega u molitvi, jer odgovori dolaze od Gospodina, ne od svijeta, iz Svetohraništa, ne iz računala, te potom u strasti za pastoral zvanja, tražeći načine kako mladima s entuzijazmom ponuditi privlačnost nasljedovanja Krista“, kazao je.

„Svima vama, dragi svećenici, čestitam današnji dan, a vas dragi vjernici, koji ste po krštenju kraljevsko svećenstvo, pozivam: podržite svoje svećenike, župnike, svoga biskupa, i molite za nas, vaše sluge i braću, Kristove svećenike. Molite za nas svaki dan, osobno i u zajednici te naučite u ovoj Godini molitve moliti za svećenike i sve potrebe Crkve“, zaključio je biskup Glasnović.

Svećenici su zajedno obnovili svoja svećenička obećanja, a đakoni i kandidatice prinijeli su ulje koje je biskup Glasnović blagoslovio i koje će se razdijeliti po župama Dubrovačke biskupije.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni mješoviti zbor.