Budi dio naše mreže
Izbornik

Završila manifestacija Kršćansko lice kulture 2024.

Dubrovnik (IKA)

Manifestacija Kršćansko lice kulture 2024. zatvorena je izvedbom Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta u crkvi male braće u Dubrovniku u utorak 26. ožujka 2024., izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Riječima zahvale svim izvođačima, sudionicima i organizatorima ovogodišnje manifestacije obratio se na kraju dubrovački biskup Roko Glasnović. Vjera koja ne postaje kultura nije prava vjera, podsjetio je biskup te evocirao neke detalje iz Mozartovog života. Riječima koje se njemu pripisuju „Sjaj jutra pobijedit će noćnu tminu“ biskup je svima poželio sretan Uskrs.

Posljednji kulturni događaj manifestacije plod je suradnje biskupijskog Vijeća za kulturu i znanost s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. DSO je Mozartov Requiem izveo uz sudjelovanje triju zborova iz Mostara s više od devedeset članova i uz podršku don Dragana Filipovića. Solisti na koncertu bili su sopranistica Neda Pejković, mezzosopranistica Žana Marendić, tenor Božo Jurić-Pešić i basa Ante Jerkunica. Izvedbom je dirigirao Hari Zlodre.

Mješoviti zbor studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Akademski zbor Pro musica iz Mostara i Zbor srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca – Mostar svoje glasove su spojili u izvedbi Mozartovog posljednjeg djela nastalog 1791. godine.

Kao što je poznato, djelo je ostalo nedovršeno, a prema Mozartovim skicama završio ga je njegov učenik Franz Xaver Süssmayr. U djelu je sažeta sva dramatičnost i strahota posljednjeg suda, ali i jednakost svih pred Bogom na taj dan. S jedne strane postavljen je zbor koji predstavlja masu, a s druge su solisti koji preispituju smisao postojanja i postavljaju nadu u vječni život.

Organizator manifestacije Kršćansko lice kulture je Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije. Na programu manifestacije ove godina bila su četiri koncerta, dva predavanja, jedna izložba, Noć crkvenih muzeja i pobožnost križnog puta serpentinama Srđa. Manifestacija je otvorena 16. ožujka koncertom vezanim uz dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha. Sakralne hrvatske, europske i armenske glazbe pod nazivom „Putevima sv. Vlaha” izvele su članice Udruge Pasionska baština i Armensko-hrvatske zajednice.

Koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova Dubrovačke biskupije priredio je Krešimir Magdić, a u ambijentu franjevačke crkve nastupilo je šest klapa i šest zborova. Na koncertu u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovijesti mogla se, uz ostalo, čuti sakralna baština sestrinske pravoslavne Crkve. Nastupili su SPD Jedinstvo s dirigentom Mihajlom Lazarevićem.

Predavanja „Kršćansko lice zdravstvene kulture: prvo dubrovačko rodilište“ dr. sc. Rine Kralj Brassard i „350. obljetnica povratka relikvije ruke sv. Vlaha u Dubrovnik“ povjesničara umjetnosti Ivana Viđena prikazala su dva događaja iz prošlosti Dubrovnika. Kao rezultat žirirane izložbe u palači Sponza izložena su 23 rada o temi „Mysterium crucis: Križni put u djelima suvremenih umjetnika“. U Noći crkvenih muzeja svoja vrata otvorili su franjevački i dominikanski muzej, katedralni Moćnik, Biskupska palača i prvi put sakristija kod isusovaca. Također, u sklopu manifestacije održan je križni put na Srđu, izvijestila je Dubrovačka biskupija.