Budi dio naše mreže
Izbornik

Italija: Sprovod Majke Elvire

Saluzzo (IKA)

Sprovodna misa za preminulu utemeljiteljicu Zajednice „Cenacolo“ i Družbe misionarki Uskrsnuća s. Elviru Petrozzi slavljena je u četvrtak 10. kolovoza 2023. u Saluzzu u Italiji, objavio je Avvenire.

Misu je predslavio biskup Saluzza Cristiano Bodo. Suslavili su biskup Cunea-Fossane Piero Delbosco, umirovljeni biskup Saluzza Giuseppe Guerrini, biskup Orihuele-Alicantea José Ignacio Munilla Aguirre i umirovljeni biskup Tarragone Jaume Pujol Balcells te stotinjak svećenika. Sudjelovalo je i oko pet tisuća vjernika pristiglih iz cijeloga svijeta, među kojima misionarke Uskrsnuća i izliječeni ovisnici.

Na početku mise pročitana je poruka pape Franje koju je preko državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina uputio biskupu Bodu. Sveti Otac izrazio je duhovnu blizinu susestrama, rodbini i ostalima ožalošćenima zbog smrti „drage i ponizne Gospodinove učenice koja je svoje postojanje posvetila služenju posljednjima“. Prisjetio se je također njezinog hrabrog svjedočanstva vjere te rada s mnogim mladima kojima je potrebno slušanje i prihvaćanje. Svima okupljenima na sprovodu, Papa je udijelio apostolski blagoslov.

Potom je o. Stefano Aragno iz Zajednice „Cenacolo“ pročitao životopis s. Elvire, zajedno s jednom redovnicom koja je čitala odlomke iz njezinog dnevnika.

S: Elvira rođena je 21. siječnja 1937. u Sori u Italiji, u siromašnoj obitelji. Tijekom Drugog svjetskog rata izbjegla je s obitelji u Aleksandriju u Egipat. S 19 godina ušla je u samostan sestara Božjeg milosrđa u Borgaro Torineseu te uzela ima Elvira.

Prvu kuću za ovisnike otvorila je 1983. na brdu Saluzzu. Zajednicu „Cenacolo“ Papinsko vijeće za laike je 2009. priznalo kao međunarodno privatno laičko udruženje papinskog prava. Danas postoje 72 kuće u dvadeset zemalja, među kojima su Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Biskup Bodo rekao je da s. Elvira zapalila vatru koja se raširila po cijelom svijetu. To naslijeđe treba poštovati, da bi vatra i dalje gorjela za one koji su izgubili nadu, dodao je.

Idućeg dana tijelo Majke Elvire preneseno je iz sjedišta zajednice do katedrale u Saluzzu gdje je biskup Bodo predvodio blagoslov. Potom je u procesiji ispraćeno u kapelu kuće za formaciju misionarki Uskrsnuća u Pagnu, tri kilometra od Saluzza, u kojoj je s. Elvira živjela posljednjih godina, te je ondje pokopano.