Budi dio naše mreže
Izbornik

ARGUMENTI Netrpeljivost i napadi na Katoličku Crkvu u Hrvatskoj i svijetu

Zagreb (IKA)

Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i vjernike u prošloj godini koje je objavilo udruga U ime obitelji bila je tema Argumenata Hrvatskoga katoličkog radija 11. svibnja. O tome su razgovarali članovi upravnog odbora udruge U ime obitelji Natalija Kanački i Karlo Novosel, saborska zastupnica Marijana Petir te sisački biskup Vlado Košić.

Članica upravnog odbora U ime obitelji Natalija Kanački

Članovi upravnog odbora udruge U ime obitelji Natalija Kanački i Karlo Novosel komentirali su objavu prvog izvješća o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i vjernike koje je udruga objavila prošloga tjedna. Kako je poručila Kanački, u godinama rada su uočili jedan fenomen zbog čega su bili potaknuti dublje istražiti to pitanje.

„Od osamostaljenja smo priznali jednakost svih vjerskih zajednica i građana na slobodu vjeroispovijedi jer je to temeljno ljudsko pravo. U društvu u kojem se više od 86 % ljudi izjašnjava katolicima primijetili smo i u medijima i u društvu i u javnim institucijama kako se javno izražava netrpeljivost i mržnja prema vjernicima Katoličke Crkve, prema njenim institucijama i nauku, a  sa strane vlasti postoji neprepoznavanje te pojave“.

Nadodala je kako žele upozoriti kako sustavnim manipuliranjem putem medija te izostanak reakcija vlasti dovodi do uspostavljanja vlasti manjine nad većinom.

Član upravnog odbora U ime obitelji Karlo Novosel

Novosel je uz to poručio kako su nastojali sistematizirati podatke koji će biti jasni kako laicima, tako i stručnjacima. U Izvješću je, navodi, zabilježeno više od 70 slučajeva netolerancije i diskriminacije te napada i nasilja.

Ako se netko osjeća napadnutim po vjerskoj osnovi, poručuje Novosel,  kada je riječ o zaštiti koja je regulirana kaznenim i prekršajnim zakonom mogu se javiti udruzi na adresu elektroničke pošte: sloboda.vjeroispovijedi@uimeobitelji.net.

Bivša zastupnica u Europskom parlamentu i saborska zastupnica Marijana Petir komentirala je odnos prema Katoličkoj Crkvi u demokratskim društvima, napose u Europskoj uniji. S obzirom na judeo-kršćanske korijene na kojima je nastala EU, smatra kako bi ona trebala garantirati slobodu vjeroispovijesti i zaštitu ljudskog dostojanstva.

„No sve više bilježimo različite pojave gdje se kršćani osjećaju zapostavljeni, marginalizirani, a često i ograničeni u svojim vjerskim slobodama i pravima“.

Saborska zastupnica Marijana Petir

Istaknula je problem neprepoznavanja diskriminacije u hrvatskim političkim krugovima i mainstream medijima. Kako kaže, na razini EU postoje različiti načini praćenja tih pojava u državama članicama, no ne postoji sustav. Prikupljanju podataka doprinosi, kaže, rad nevladinih organizacija.

Telefonom se u razgovor uključio i sisački biskup Vlado Košić, koji je naveo i nekoliko primjera netrpeljivosti s kojima se susretao. Među ostalim, istaknuo je situacije vezano uz stav prema djelovanju Hrvatskoga Caritasa na potresom pogođenim područjima.

„Na kontejnerima koje su darovali piše ‘Hrvatski Caritas’. Kada bi predstavnici dijelili pomoć, preskakali bi stanare u tim kontejnerima zbog toga što su dobiveni od Katoličke Crkve. To je potpuno neshvatljivo, jer u njima ne borave samo katolici već i pripadnici drugih vjeroispovijesti“.

Kako bi se vjernici prema tome trebali postaviti? Biskup je poručio kako je to križ koji se mora nositi. „Sigurno smo dužni  zalagati se za popravak stanja, funkcioniranje društvene pravednosti i promjenu onoga što je potrebno“.