Budi dio naše mreže
Izbornik

Homilija pape Franje na otvorenju Biskupske sinode posvećene mladima

Vatikan (IKA )

Pomazani u nadi započinjemo novi crkveni susret koji nam pomaže proširiti vidike, raširiti srce i preobraziti strukture koje nas danas koče i sputavaju, koje nas odvajaju i udaljavaju od mladih ostavljajući ih izložene nevoljama i uskraćenima za zajednicu vjere koja ih prihvaća, za smisao u životu. Mladi nas pozivaju da se s većom predanošću zajedno s njima zauzmemo za sadašnjost i da ih ne ostavljamo same u rukama mnogobrojnih trgovaca smrti koji ih ugnjetavaju u životu i zatamnjuju im pogled, rekao je Papa u homiliji na svečanom euharistijskom slavlju u prigodi početka XV. redovne opće skupštine Biskupske sinode o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“ održanom u srijedu 3. listopada.

Mladi će biti sposobni prorokovati i imati viziju u mjeri u kojoj smo mi, koji smo već stariji i odrasli, spremni sanjati i tako prenijeti i dijeliti snove i nade koje nosimo u srcu, rekao je Papa u homiliji na misi kojom je otvorena Biskupska sinoda posvećena mladima. Uputio je potom molitvu Duhu Svetomu: Neka nam Duh udijeli milost da budemo sinodski oci pomazani darom snova i nade kako bismo mogli i mlade pomazati darom proroštva i vizije. Neka nam udijeli milost da budemo djelatno, živo i djelotvorno sjećanje koje se iz naraštaja u naraštaj ne da ugušiti i utrnuti od zlogukih proroka ni od naših ograničenja, pogrešaka i grijeha već je sposobno iznaći putove da zapali plamen u srcu i razaznati putove Duha. Tim stavom poučljivog slušanja glasa Duha Svetoga sabrali smo se iz svih dijelova svijeta, rekao je Papa, istaknuvši kako su „danas zajedno s nama prvi puta i dvojica subraće biskupa iz kontinentalne Kine.

„Zajedništvo čitavog episkopata s Petrovim nasljednikom još je vidljivije njihovom prisutnošću“, istaknuo je vidno ganut Papa.

Pomazani u nadi započinjemo novi crkveni susret koji nam pomaže proširiti vidike, raširiti srce i preobraziti strukture koje nas danas koče i sputavaju, koje nas odvajaju i udaljavaju od mladih ostavljajući ih izložene nevoljama i uskraćenima za zajednicu vjere koja ih prihvaća, za smisao u životu. Nada nas potiče, traži od nas odgovor, pokreće nas i razbija konformizam onoga „tako se oduvijek radilo” i traži od nas da gledamo mlade izravno u lice i situacije u kojima se nalaze. Ista ta nada nas potiče da radimo na tome da se suzbiju situacije nezaposlenosti, isključivanja i nasilja kojem su izloženi naši mladi.

Mladi nas pozivaju da se s većom predanošću zajedno s njima zauzmemo za sadašnjost i da se borimo protiv onoga što ih sprječava u razvoju dostojanstvenog života. Oni od nas traže i zahtijevaju kreativnost, inteligentnu, oduševljenu dinamiku i punu nade, i da ih ne ostavljamo same u rukama mnogobrojnih trgovaca smrti koji ih ugnjetavaju u životu i zatamnjuju im pogled, rekao je Papa.

Ta sposobnost da sanjamo zajedno koju nam Gospodin danas daruje kao Crkvi, zahtijeva, kao što kaže sveti Pavao, da razvijamo među nama jedno precizno ponašanje: „ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih“ (Fil 2, 4). I istodobno teži nečem višem: traži da s poniznošću druge smatramo većima od nas. Tim duhom nastojat ćemo slušati jedni druge kako bismo razaznali ono što Gospodin traži od svoje Crkve. A to zahtijeva od nas da budemo pažljivi i budno pazimo da ne prevlada logika samoočuvanja i samodostatnosti (autoreferencijalnosti), koja na kraju dovodi do toga da ono što je sporedno postaje važno a ono što je važno sporedno. Ljubav prema Evanđelju i narodu koji nam je povjeren od nas traži da proširimo vidike i ne izgubimo iz vida poslanje na koje nas poziva kako bismo težili većem dobru koje svima koristi. Bez toga su svi naši napori uzaludni.

Dar iskrenog slušanja, u stavu kršćanskih molitelja, i koliko je moguće bez predrasuda omogućuje nam pristup raznim situacijama u kojima se nalazi Božji narod. Moramo slušati Boga kako bismo s Njim čuli vapaj naroda, slušati narod kako bismo s njim razabrali volju na koju nas zove Bog, rekao je Papa u homiliji.

Taj stav nas štiti od napasti da padnemo u moralističke ili elitističke stavove kao i od privlačnosti apstraktnih ideologija koje nikada ne odgovaraju stvarnosti našeg naroda, rekao je Papa stavljajući Sinodu pod majčinsku zaštitu Blažene Djevice Marije.

„Neka nas ona, žena slušanja i sjećanja, prati da prepoznamo tragove Duha kako bismo brižno, između snova i nada, pratili i poticali naše mlade da ne prestanu prorokovati“, rekao je Papa.

Na kraju homilije Papa se obratio sinodskim ocima, podsjetivši kako je posljednja poruka koncilskih otaca na Drugom vatikanskom koncilu bila upućena upravo mladima: „Crkva želi da se u društvu koje ćete graditi poštuje dostojanstvo, slobodu i pravo osoba među kojim ste i vi. Ona ima povjerenje da ćete znati potvrditi svoju vjeru u život jer daje smisao životu: sigurnost u postojanje Boga koji je pravedan i dobar. Borite se protiv svakog egoizma. Ne dajte slobodnog oduška nagonima nasilja i mržnje. Budite darežljivi, čisti i iskreni. I stvarajte bolji svijet od ovoga našega“, poručili su tom prigodom koncilski oci preko pape Pavla VI. „Sinodski oci, Crkva vas gleda sa povjerenjem i ljubavlju“, zaključio je Papa.

Ključne riječi:
mladi otvorenje Papa Sinoda