Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz pet velikih hrvatskih gradova 'Hodom za život' želimo poslati snažnu poruku političarima

Zagreb (IKA)

'Hod za život' u Zagrebu, Splitu, Rijeci te od ove godine u dva nova grada - Zadru i Osijeku - bila je tema emisije 'Argumenti' u utorak 14. svibnja, u programu Hrvatskoga katoličkog radija. Urednica Diana Tikvić ugostila je Lidiju Blagojević iz osječkog 'Hoda za život', Tvrtka Krpinu iz organizacije u Zadru, a Riječane je predstavljala Barbara Brezac Benigar.

“Cilj ‘Hoda za život’ u svim gradovima je prije svega potaknuti svijest da je nerođeno dijete ljudska osoba kojoj treba skrb i zaštita od samoga početka, začeća dakle. ‘Hodom’ želimo proširiti svijesti i kod onih koji se dvoume, osobito majki – napraviti pobačaj ili ne – i u konačnici smanjiti broj abortusa.”

Tvrtko Krpina i HKR-ova urednica Diana Tikvić

Poruka je to Tvrtka Krpine iz organizacije ‘Hoda za život’ u Zadru, koji se zajedno s Osijekom ove godine priključio Splitu, Rijeci i Zagrebu u organizaciji pro-life manifestacije. Krpina naglašava:

Želimo poslati snažnu poruku našim političarima da trebaju stati u zaštitu ljudskog života – od samoga početka do prirodne smrti – jer znamo što je na sve rekao Ustavni sud Republike Hrvatske, da svako ljudsko biće ima pravo na život, a što potvrđuje i znanost; jer život počinje začećem.

Iz organizacije iz ‘srca naše Slavonije’ poruku je za HKR uputila Lidija Blagojević:

„Mi od 2017. dolazimo u Zagreb na ‘Hod za život’. Kupimo iskustva i svake godine kažemo: ‘Sljedeće godine krećemo mi!’ I evo, došlo je to vrijeme. Vidjeli smo kako to radi Zagreb i drugi gradovi, te prošle godine kad se uključila Rijeka, rekli smo konačno: Na godinu mora krenuti Osijek.”

HKR-ova gošća stoga je izrazila veliku radost zbog ove prilike u kojoj konačno sada i Slavonci, Baranjci, Srijemci „u našoj dosta ispražnjenoj Slavoniji, ipak, mogu hodati za život”.

„Bojali smo se kako ćemo to sve skupa izvesti, ali kad se čovjek odluči i krene, odjednom se ljudi javljaju, priključuju i jako lijepa su nam do sada iskustva oko organizacije”, kaže ona.

Zadranima su veliki uzor bili Splićani kako sve organizirati, a žar koji su primili, pak, dolazeći na ‘Hod’ prvih godina u glavni grad, bio je sasvim dovoljan da se, nakon određenog iskustva koje su sakupili, odvaže i na jedan ovakav korak.

Pokazalo se kod njih da su Zadrani izrazito spremni braniti pravo na život jer je – kaže Krpina – zadnjih godina iz Zadra dolazilo i po nekoliko autobusa u druge gradove na ‘Hod’, a to znači da bi se u Gradu sv. Donata, prema njihovoj procjeni, mogao okupiti vrlo značajan broj građana koji će poduprijeti tu manifestaciju života.

„Na dobrom smo putu da taj hod bude zbilja izvanredan u Zadru. Jako se mnogo volontera okupilo. Čak mogu reći gotovo jednako kao i u Zagrebu, što za Zadar, koji je nekoliko puta manji od Zagreba, zbilja nešto vrlo pozitivno i oduševljavajuće.”

Krpina je spomenuo i mnoge tvrtke koje su im odlučile pomoći u organizaciji sa svim mogućim promidžbenim materijalima i transparentima.

Barbara Brezac Benigar i Lidija Blagojević

Čak su imali i jedan jumbo plakat u Zadru, te mora zato istaknuti da nisu imali nekakve prepreke, za razliku od Riječana kojima je i ove godine najavljen ‘suprotivi’ ‘Hod za slobodu’ koji bi se trebao zvati – i bilo bi tako puno poštenije – ‘Hod za izbor’, smatra Barbara Brezac Benigar iz riječke organizacije ‘Hoda za život’.

„Oni se zovu ‘za slobodu’, ali mislim da jako slabo razumiju pojam slobode. Grad Rijeka taj Hod otvoreno zagovara i naš gradonačelnik je u njihovoj povorci.”

Trasa ‘Hoda za život’ opet je, s obzirom na njih, promijenjena, i došle su također do organizatora najave da bi se trebali ponovno pojaviti aktivisti koji će im prepriječiti put kao i 2018. godine.

„Ja se tome jako veselim. Volim te ljude i svi se mi cijelu godinu molimo za njih. Moje srce je baš veselo jer želim ih vidjeti”, poručuje Brezac Benigar, podsjećajući da su prošle godine bili prikriveni maramama i sunčanim naočalama u nadi da to ovaj put neće biti tako: „Bilo bi još fora da nam policija dozvoli da se zagrlimo, evo, to bi možda bio najbolji moment i poruka našeg hodanja.”

U Splitu je početak ‘Hoda za život’ u 10.30 sati, a u ostala četiri grada pola sata ranije, u 10 sati. Ove subote hoda se u Osijeku i Rijeci, a tjedan dana kasnije u druga tri grada. U Zagrebu i Osijeku se okupljaju na lokacijama istoga imena – Zrinjevcu – u Rijeci na Korzu kod ‘gradske ure’, Zadrani na Obali Kneza Branimira, kod mosta, a Splićani na Rivi. Zastrašujući je podatak da se u svijetu godišnje pobaci 42 milijuna djece.