Budi dio naše mreže
Izbornik

Izaslanstvo HKD Napredak na kongresu Kršćanskoga radničkog pokreta

Rim (IKA/KTA)

U Rimu je od 24. do 27. siječnja održan 13. kongres Kršćanskoga radničkog pokreta pod nazivom „Osnažujemo vlastiti identitet, preko rada izgrađujemo nadu, u Italiji i u Europi”. Izaslanstvo HKD Napredak, predvođeno predsjednikom prof. dr. Franjom Topićem te dopredsjednicima dr. Nikolom Čičom i dr. Pavlom Mijovićem sudjelovalo je na Kongresu na poziv Kršćanskoga radničkog pokreta s kojim HKD Napredak održava već višegodišnje strateško partnerstvo.

Kršćanski radnički pokret okuplja 320.000 članova koji su organizirani u 1840 mjesnih odbora. Kongres je okupio više od 795 delegata s pravom glasa, a povezao je izbornu skupštinu Kršćanskoga radničkog pokreta sa sudjelovanjem uglednih osoba iz javnog, političkog, društvenog i crkvenog života. Teme Kongresa bile su identitet, rad, te predstojeći izbori za Europski parlament.

Kongres je počeo uvodnim predavanjem predsjednika Odjela za socijalne probleme i rad, pravdu i mir pri Talijanskoj biskupskoj konferenciji mons. Filippa Santora. Mons. Santoro ukazao je na važnost društveno odgovornih i karitativnih radnji koje za cilj imaju osiguravanje poboljšanja životnih uvjeta ugroženih populacija, poput siromašnih, beskućnika te migranata, kojima je zajedničkim naporima potrebno osigurati život dostojan čovjeka. Govorio je i o gorućoj temi talijanske politike, dohotku građana, socijalne mjere koja kroz 18 mjeseci alocira mjesečni iznos od 780 eura građanima koji su izgubili posao ili se našli u objektivnim teškoćama. Mons. Santoro istaknuo je kako dohodak građana ne smije postati samo jedna socijalna mjera već je potrebno razvijati složenije mehanizme pomoći.

Predavanje predsjednika vijeća ministara Republike Italije prof. Giuseppea Conta naglasilo je važnost socijalnog nauka Crkve kao putokaza prilikom društveno odgovornih radnji, posebno prema ugroženim populacijama. Istaknuo je zatim određene programske smjernice talijanske vlade koje su vezane za društvenu problematiku – nejednak razvoj Sjevera i Juga Italije, nezaposlenost mladih, migracije te zastarjelo zakonodavstvo koje otežava svaku strukturnu društvenu promjenu. Predsjednik Kršćanskoga radničkog pokreta Carlo Costalli istaknuo je određene programske i idejne smjernice samog Pokreta vezane za aktualne društvene teme. Izdvojio je nužnost novih razvojnih politika i političkog angažiranja katolika. Istaknuto je strateško partnerstvo koje Pokret ostvaruje s organizacijama te je pozdravio delegaciju HKD Napredak zahvaljujući na zajedničkim aktivnostima na kojima dvije partnerske organizacije surađuju.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani kritizirao je Conteove stavove, rekavši da svojoj kćeri ne bi nikada dao 800 eura mjesečno jer bi to kod svih mladih potaknulo pasivnost i manjak želje za radnom aktivnosti. Tajani je istaknuo alternativne razvojne modele s naglaskom na novu paradigmu ekonomskog razvoja koja potiče razvoj malog i srednjeg poduzetništva, osobito izvoz. Istaknuo je i važnost kršćanske tradicije u oblikovanju same budućnosti Europe ali i određenih društvenih i ekonomskih aktivnosti. Spomenuo je i problem migracija, te kao jednu od mjera spomenuo izravnu ekonomsku pomoć navedenim zemljama kako bi se dodatno razvile, napredovale te time smanjile same migracije. Istaknuo je i veliku podršku Kršćanskom radničkom pokretu za koji ga veže i blisko prijateljstvo s predsjednikom Costallijem. Nakon predavanja priliku za kratke interventne imali su delegati Kršćanskog radničkog pokreta, koji su raspravljali o suvremenim izazovima.

Drugi dan kongresa započeo je euharistijskim slavljem a uslijedila su izlaganja delegata te gostiju. Više je puta spomenut prof. dr. Franjo Topić te HKD Napredak kao vjerodostojni partner zahvaljujući kome europske organizacije poput Pokreta te EZA-e (Europskog centra za radnička pitanja) mogu zajedno osmišljavati i organizirati projektne aktivnosti s ciljem promicanja socijalnog dijaloga te društveno odgovornih radnji.

Dr. Topić uz ostalo je podsjetio na zajednički rad Pokreta i Napretka na promicanju međureligijskog dijaloga i ekumenizma. Konstatirao je kako su na određeni način Pokret i Napredak prethodnici ekumenskoga i dijaloškog puta pape Franje, jer su također organizirali konferencije u Albaniji, Makedoniji, Rumunjskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe. Međureligijskom dijalogu i ekumenizmu služi i Napretkov dom na Trebeviću u čijoj je izgradnji sudjelovao i Pokret. O temi Europske unije, Topić je istaknuo da se nikada nije bolje živjelo u Europi u kojoj već 70 godina vlada mir, stoga je potrebno raditi na razvoju i unaprjeđenju same Europske unije.

Posljednji dan Kongresa započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio mons., umirovljeni jeruzalemski latinski patrijarh Fouad Twal. U popodnevnim satima Costalli je ponovno izabran za predsjednika Kršćanskoga radničkog pokreta te je izabran i novi opći savjet.