Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin kršćanima u Erbilu: Nastavite radosno živjeti vjeru

Erbil (IKA)

Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, u petak 28. prosinca završio je posjet Iraku. Kardinal se u srijedu susreo s predsjednikom Republike, Barhamom Salihom, a dan kasnije imao je sastanak s predsjednikom iračkog Kurdistana Masrourom Barzanijem. U Ankawi, predgrađu grada Erbila, kardinal Parolin u četvrtak 27. prosinca susreo se s nekoliko skupina izbjeglica, te posjetio Kaldejski patrijarhat i proslavio misu u kaldejskoj katedrali Sv. Josipa.

Euharistijsko slavlje održano je u spomen na Nevinu dječicu čiji se blagdan u Crkvi slavio u petak, izvjestio je Vatican News. Na početku propovijedi Papin državni tajnik prisjetio se velikodušne dobrodošlice koju su ljudi Erbila i Ankawe pružili brojnim izbjeglicama iz Mosula, Ninivske doline i drugih mjesta. Kardinal je pritom upozorio da, govoreći o progonu, zapravo govorimo o poistovjećivanju Isusa s njegovim učenicima.

I to je upravo ono što slavimo na Božić, otajstvo ljubavi Božje koja nam dolazi u susret učinivši se naposljetku jednim od nas.

Dobra vijest koju Crkva ovih dana naviješta svima jest dolazak svjetla na svijet, istinskog svjetla koje je jedino sposobno nadvladati tmine, rekao je kardinal Parolin i potom istaknuo nježnost Isusa koji se učinio jednim od nas, dijeleći s nama sve osim grijeha, čak i naše ograničenosti i patnje. Nije uklonio bol, već ju je preobrazio snagom najveće ljubavi čineći ju putem prema punini života i radosti.

Misno slavlje u Erbilu / foto: Vatican News

Papin državni tajnik pozvao je vjernike iz Erbila i Ankawe da nastave živjeti svoju vjeru u radosti i zahvalnosti, donoseći ljubav i oprost svima te ne gubeći nadu.

Budite graditelji zajedništva, izbjegavajte zlo podjela, sporova, suparništva unutar zajednice. Natječite se u međusobnom poštovanju i nosite bremena jedni drugih. (…) Tako ćete sa svojim sugrađanima dati temeljni doprinos izgradnji društva i zemlje – rekao je kardinal.

Na kraju je kardinal Parolin izrazio radost zbog povratka mnogih obitelji u ponovno izgrađena sela te naglasio da je nužno poticati na povratak, osiguravajući odgovarajuće uvjete za normalan i miran život. Iraku je Papin državni tajnik naposljetku poželio jedinstvo, pomirenje i sklad.

 

Ključne riječi:
Erbil kardinal Pietro Parolin