Budi dio naše mreže
Izbornik

Majalis u Novom Marofu u znaku obitelji pod zaštitom sv. Rite

Zagreb (IKA)

Zahvala za Božja dobročinstva u protekloj pastoralnoj godini na planu rada s obiteljima, dvije zagrebačke župe (Sveti Antun i Sveti Maksimilijan), pod vodstvom župnika, fra Roka Bedalova i u pratnji župnoga vikara, fra Ivana M. Lotara te časne sestre Ivanke Darojković, posjetili su u subotu, 21. svibnja, tzv. majalis u Novi Marof.

Dva autobusa vjernika (30 roditelja i 70 djece) svoje su hodočašće-izlet proveli u živopisnome gradiću okruženome Kalnikom i Ivančicom, Novome Marofu. Dan su započeli posjetom Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ gdje su ih dočekale novomarofske domaćice Stefanija Vuk, Ana Martan i Stefanija Turkovic. Ondje se u posljednje tri godine organizira Festival kinča, odnosno izložba cvijeća od krep-papira s ciljem promocije tradicijskog božićnog i svadbenog nakita, ali i drugih ukrasa od krep-papira. Želja je organizatora, Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“ i Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, predstaviti maštovitost, kreativnost i originalnost predaka. Osim postavljanja svojih izložaka sudionici Festivala mogu u radioničkom dijelu Festivala prezentirati i izradu svojih izložaka. Na Festivalu kinča sudjelovali su izlagači iz svih područja Sjeverozapadne Hrvatske i to Međimurja, Hrvatskog zagorja, Podravine, Prigorja, Moslavine, Turopolja te ruska nacionalna manjina. Među izlagačima bile su i učeničke zadruge s područja Varaždinske i Zagrebačke županije. Ovogodišnji Festival kinča bio je posvećen ružama i sv. Riti iz Cascije koja se časti kao svetica trna i ruže, a djeca su, zajedno sa svojim roditeljima, izrađivali ruže i drugo cvijeće te tako razvijali svoju keativnost, učeći o životu ove inspirativne svetice.

Dan su nastavili posjetom dvorcu grofova Erdoedy te prekrasnome perivoju oko njega pod vodstvom voditeljice Dijane Kropek. U dvorcu je stanovala Luisa Erdödy rođ. Drasche von Wartinberg (1853.-1924.), dobrotvorka koja je na poseban način skrbila o siromašnoj dječici. U spomen na to dobočinstvo, djeca su na dar dobila ukusne kruščiće grofice Luise. Danas je dvorac pretvoren u bolnicu s osobitim naglaskom na jednu od najboljih palijativnih skrbi u Europi. Sasvim spontano, želeći razvedriti korisnike odjela palijative, otpjevali su im pod prozorima tri duhovne pjesme pod budnom palicom s. Ivanke i dječjega zbora župe sv. Antuna, „Antunovi slavuji“. Oduševljenja i zaborava bolesti, barem na trenutak, nije nedostajalo. Poslijepodne su proveli u dvorištu župne crkve sv. Antuna uz okrjepu i sport te društvene igre.

U 18.30 sati program se nastavio molitvom krunice BDM, a u 19.00 sati uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Ivan M. Lotar u koncelebraciji s fra Rokom Bedalovom, dok je na svetoj misi pjevao dječji zbor, a ministranti Župe posluživali su kod oltara. Fra Ivan je propovijedi govorio o životu svete Rite koji nas podsjeća na ono što je arkanđeo Gabrijel istaknuo Blaženoj Djevici Mariji, a to je da Bogu uistinu ništa nije nemoguće. Sveta Rita bila je supruga, majka, redovnica, vjernica-katolkinja bez premca; svetica koja je prošla u životu mnogo trpljenja i kušnji, ali nikada nije zapustila vrijednosti braka i obitelji. Svojim primjerom pokazala je da je zadatak katoličke supruge i majke svoju obitelj dovesti u nebo, pod svaku cijenu. Pri kraju svete mise, fra Ivan je blagoslovio ruže i ostalo cvijeće.