Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik HBK mons. Puljić: Pohod biskupa Crkve u Hrvatskoj Svetom Ocu otajstveni je događaj u kojemu dolazi do izražaja naša vjera

Zadar (IKA )

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić dao je veliki intervju za Hrvatski katolički radio uoči Ad limina apostolorum - pohoda svih biskupa Crkve u Hrvatskoj Svetom Ocu i vatikanskim kongregacijama koji se održava od 12. do 17. studenoga. Razgovor poslušajte na HKR-u u nedjelju nakon vijesti u 8 i 14 sati, a cijeli intervju moći ćete pročitati na Informativnoj katoličkoj agenciji.

U ekskluzivnom razgovoru za Hrvatski katolički radio, predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić pojašnjava duhovnu pozadinu i značenje tog pohoda tijekom kojega će se biskupi susresti s papom Franjom i pohoditi Državno tajništvo. Opisuje kako izgledaju susreti s prefektima u osam kongregacija i jedanaest papinskih vijeća.

Pohod Ad limina predstavlja rekapitulaciju života Crkve u određenoj državi za petogodišnje razdoblje a svojim sadržajem i dužinom trajanja nadilazi uobičajeno poimanje protokolarnih susreta. Izvješća su temeljena na statističkim podacima i informacijama o životu Crkve u određenom području. Nadbiskup Puljić kazuje koja su to sve područja i zašto ta izvješća predstavljaju „trag Božjega prolaska ovom zemljom“.

U razgovoru za HKR, predsjednik HBK ističe i da je utemeljenje pohoda Ad limina zasluga upravo jednoga pape Hrvata! Naime, Siksto V., papa hrvatskog podrijetla, prije pet stoljeća odredio je da biskupi svijeta dolaze u Rim i apostolskom prvaku podnesu pismena i usmena izvješća o svojim biskupijama. Veliki je to dar i povijesni doprinos naše partikularne sveopćoj Crkvi, zbog kojega mons. Puljić izražava ponos u ime svih vjernika – da je baš sin iz hrvatskog naroda, papa Siksto V., Kristov namjesnik na zemlji koji je bio hrvatskoga roda, 1585. g. odredio obvezu pohoda Ad limina za sve biskupe svijeta.

Značenje Ad limina

Hrvatski biskupi tijekom pohoda Ad limina izvršavaju inventuru cjelokupnog života Crkve u Hrvatskoj, jer s najvišim dužnosnicima Svete Stolice razmatraju trendove, aktualne crkvene i društvene prilike, postignuća i teškoće s kojima se suočavaju kler i vjernici u svim segmentima života Crkve i društva. Taj susret nije samo izvršavanje kanonskog propisa, nego čin vjere, „otajstveni događaj“ koji su vjernici pozvani pratiti molitvom.

“To je otajstveni događaj u kojemu dolazi do izražaja naša vjera”

Uime svih hrvatskih biskupa, nadbiskup Puljić poručuje: „Potrebna nam je molitva, podrška i razumijevanje, ali osobito nam je potrebno zajedničko shvaćanje pohoda Ad limina. To nije neki povijesni događaj. To je otajstveni događaj u kojemu dolazi do izražaja naša vjera i ispovijedanje vrednota na kojima stasamo i živimo.”
“Evanđelje, sakramenti i vjera ponuda su pozitivnoga da usprkos teškoća možemo pobijediti. Mi smo u lađi koju Krist kormilari, vodi. Tu je Petar koji je u temelju te Crkve. I sve ideologije, svi progoni, svi napadi koji su bili i bit će ih, nisu ništa prema snazi koju Isus preko svoje Crkve nudi svijetu”.

Cijeli razgovor s mons. Puljićem, predsjednikom HBK, Hrvatski katolički radio emitirat će u nedjelju 11. studenoga u 8.05 i 14.05 sati, nakon vijesti, a intervju će prenijeti i IKA.