Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa Gospićko-senjske biskupije

Lički Osik (IKA)

Redoviti godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa Gospićko-senjske biskupije održan je 23. studenoga u pastoralnom centru župe Sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Susret je okupio blizu pedeset djelatnika i volontera župnih Caritasa na čelu s njihovim župnicima te je to bila prilika da se uz središnju temu i raspravu (ove je godine to bio predstojnik odjela za socijalni nauk crkve sa zagrebačkog KBF-a dr. Stjepan Baloban s temom  „Socijalni nauk Crkve i Caritas idu zajedno“) da osvrt na godišnje djelovanje Caritasa ove biskupije. Izvješće o radu podnijela je djelatnica biskupijskog Caritasa Kata Matanić.

Tijekom godine Caritas skrbi za 320 obitelji s prostora biskupije koja zahvaća čak tri županije, Ličko-senjsku te dijelom Karlovačku i Zadarsku. Spomenute obitelji u potrebi dobivaju svaka dva mjeseca pakete sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama za koje se sredstva osiguravaju od donatora Lidla i Republike Hrvatske. Obitelji i pojedinci dolaze na caritasovu listu po preporukama župnika. Caritas je zatim pomagao oko nabavke odjeće, obuće, rabljenog namještaja, ogrjevnog drva, školskog pribora i ortopedskih pomagala za potrebite. U korizmi je provedena akcija za pomoć školskoj djeci

Biskupijski Caritas je prošao na natječaju Ministarstva demografije, obitelji i mladih te je tim novcem nabavljao hranu i higijenske potrepštine. Caritas Gospićko-senjske biskupije bio je domaćin od 7. do 9. siječnja ove godine radionicama projekta E-caritas na kome je sudjelovalo 10 caritasa. Tradicionalno je obilježen Dan života i Dan bolesnika posjetima bolnicama i rodilištima na području biskupije uz prigodne darove. Caritas Gospićko-senjske biskupije je devetu godinu za redom vlastitim sredstvima proizveo veću količinu krumpira kojim su opskrbljene caritasove kuhinje  u Rijeci i Kninu. Caritas je 17. puta sudjelovao u akciji Za tisuću radosti,  a na nedjelju Caritasa 10 potrebitih obitelji je dobilo iz ruku biskupa Križića novčani dar.