Budi dio naše mreže
Izbornik

Obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i Gospićko-senjskoj biskupiji primile pomoć iz Caritasovog programa „Za 1000 radosti“

Zagreb (IKA)

Usmjerivši prikupljena novčana sredstva Caritasovoj mreži za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj iz nacionalnog programa Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“ koji se ove godine vodi pod sloganom „Govori dobrim!“, Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije i Caritas Gospićko-senjske biskupije pružili su na svojim područjima pomoć obiteljima koje se nalaze u teškim životnim situacijama.

Na području Gospićko-senjske biskupije četiri obitelji koje žive u neadekvatnim stambenim uvjetima s članovima obitelji narušenog zdravstvenog stanja primile su financijsku pomoć za svakodnevne životne potrebe.

Na području Splitsko-makarske nadbiskupije pomoć je pružena dvanaesterim obiteljima i to za potrebe liječenja, higijenske potrepštine, nabavu ortopedskog pomagala osobi s invaliditetom, te podmirenje troškova podstanarstva i električne energije obiteljima koje nisu u mogućnosti podmiriti iste iz vlastitih sredstava. Višečlanim obiteljima s malodobnom djecom u svrhu poboljšanja životnih uvjeta pružena je financijska potpora za adaptaciju stambenih objekata.

Prema pokazateljima materijalne deprivacije u RH iz 2022. godine, 6.9 posto osoba živi u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti obrok koji sadržava meso, piletinu, ribu ili vegetarijanski ekvivalent svakog drugog dana, 15.7 posto osoba živi u kućanstvima koja su u posljednjih 12 mjeseci zbog financijskih teškoća kasnila s plaćanjem obveza (stambenoga kredita, najamnine, računa za režije ili potrošačkoga kredita), a 44.8 posto osoba živi u kućanstvima koja ne mogu podmiriti neočekivani financijski izdatak iz vlastitih sredstava.

Dvadeset godina u središtu programa „Za 1000 radosti“ su obitelji koje teško preživljavaju boreći se svakodnevno s bolešću, nezaposlenosti, dugovima, siromaštvom. Zajedničkim snagama uvijek se može učiniti više, stoga Hrvatski Caritas poziva sve koji mogu i žele da se u program „Za 1000 radosti“ za pomoć najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj priključe na jedan od sljedećih načina:

  • novčanom uplatom na račun Hrvatskog Caritasa pri PBZ-u: IBAN: HR4023400091510126452; poziv na br. 7-22 ili skeniranjem QR koda
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (0.83 eura/6.25 kuna po pozivu; PDV uključen),
  • donacijom proizvoda ili usluga; doprinosom prema vlastitom prijedlogu.