Budi dio naše mreže
Izbornik

Održani Dani Kongregacije u Korčuli

Korčula (IKA)

U Korčuli su od 27. do 29. rujna održani Dani Kongregacije. Sestre dominikanke su se šestu godinu zaredom okupile na ovakvom susretu, a ove je godine geslo bilo „... i molim ti se, Bože.“

Nakon okupljanja u petak, sestre su u subotu prijepodne slušale dva izlaganja. Na temu „Isusova molitva kao sastavnica posvećenog života“ govorila je s. Natalija Cindrić. O važnosti molitve srca govorila je kroz analizu drevne kršćanske molitve, posebno razvijene među pravoslavnim monasima, „Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj se meni grešniku!“. Drugo je predavanje, pod naslovom „Bože, daj da upoznam sebe da upoznam tebe“, održala s. Ivana Pavla Novina. Spojila je primjer života sv. Augustina koji je sam prikazao u svom najpoznatijem djelu Ispovijesti, analizu redaka Lukina evanđelja 18, 9-14 i poruke pape Franje koje se izravno nadovezuju na problematiku koju ističe evanđeoski ulomak.

U poslijepodnevnim su satima sestre posjetile Blato i svetište bl. Marije Propetog Isusa Petković. U ime sestara Družbe Kćeri milosrđa dočekala ih je s. M. Jasminka Gašparović te im ukratko izložila životni put blaženice, a potom su imale priliku ostati u molitvi na njenom grobu i razgledati muzej. Na povratku u Korčulu sestre su posjetile Zavalaticu, a tijekom vožnje starije su sestre pripovijedale brojne doživljaje iz vremena kad su sestre često putovale otokom u brizi za bolesnike.

Večernju misu u Crkvi sv. Nikole predslavio je fr. Marko Bobaš OP, a uvečer su u sklopu rekreacije i zajedničkog druženja sestre juniorke i novakinje izvele predstavu „Život svete Katarine de Ricci“. Sv. Katarina sastavila je Kantik Muke koji se u korizmi pjeva u dominikanskim crkvama, a ove je godine zaštitnica Kongregacije.

U nedjelju prijepodne na zajedničkom se susretu razgovaralo o odlukama koje su donešene na posljednjem Vrhovnom zboru te planovima za budućnost. Sestre su potom sudjelovale na župnoj misi u 10 sati u katedrali sv. Marka, a nakon ručka krenule na put natrag u svoje zajednice, već se unaprijed radujući sljedećem ovakvom susretu.

Ključne riječi:
Dani kongregacije dominikanke