Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Duhova u dvorištu katedralne župe u Sisku

Sisak (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na svetkovinu Duhova, u nedjelju 19. svibnja, svečano misno slavlje u dvorištu katedralne župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku, tom prigodom podijelivši sakrament svete potvrde 67 kandidata ove župe, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

U suslavlju su bili katedralni župnik Marko Karača, kancelar Janko Lulić i ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik. Na početku uime krizmanika biskupa su pozdravili Nikola Paljuši i Stela Novak, poručivši kako svojom prisutnošću svjedoče da su se u svom životu opredijelila za Boga. 

Na početku, čestitavši svim okupljenim krizmanicima i njihovim obiteljima, biskup Košić rekao je kako je taj dan prekretnica u njihovim životima. „Veliki je danas dan. Dan silaska Duha Svetoga, svetkovina kojim završavamo vazmeno vrijeme, ali i kojim osobito slavimo početak života Crkve. Doista, na Petrovu propovijed, tog dana nakon što su apostoli primili Duha Svetoga, pokrstilo se u Jeruzalemu, kako piše u Djelima apostolskim, oko tri tisuće duša. Tako je Crkva započela svoj zemaljski život kao zajednica onih koji vjeruju u Isusa Krista i koji su primili Duha Svetoga. Vjerovanje u Isusa Krista, potvrđeno je već na našem krštenju, ali krštenjem čovjek nije potpuni kršćanin, sve dok ne primi Duha Svetoga, tj. svetu potvrdu. Ovim svetim sakramentom bit će pomazano vaše čelo, ali još bitnije bit će ispunjeno vaše srce Duhom Svetim koji se naziva duhovno pomazanje ili ulje radosti. To je ta razlika između onih koji su možda samo kršćani na papiru, u maticama krštenih, ali nisu osjetili radost što su Isusovi i onih što pripadaju Crkvi Božjoj i Crkvi Kristovoj“, rekao je biskup. 

Osvrnuvši se na pročitanu Božju riječ, biskup je rekao da Djela apostolska donose događaj kako su apostoli primili Duha Svetoga. „Kada su se molili zajedno s Marijom, bili su zaključani u Dvorani posljednje večere i tu su primili Silu odozgo, snagu Duha Svetoga koji je zapalio njihova srca. Od tada kršćani mole: Dođi Duše Sveti i ognjem svoje ljubavi zapali naša srca. To neka bude i naša molitva. On neka zapali naša srca da budemo vatreni i gorljivi kršćani koji svoju vjeru radosno žive. To u nama može učiniti samo Duh Sveti, da ne budemo samo formalni kršćani“, istaknuo je. 

Progovorivši o pročitanom Evanđelju po Ivanu, biskup je podsjetio kako je Isus uskrsnuli, dolazeći svojim apostolima, njima zaželio mir. „Mir vama, rekao je Isus uskrsnuli svojim apostolima. Međutim, što je to mir? Kada gledamo u nekim svjetskim razmjerima, to je obično vrijeme u povijesti kada nema ratova. Međutim, gotovo da ne postoji to vrijeme u povijesti čovječanstva. Ljudi se stalno ubijaju. Stalno jedni narodi napadaju druge, otimaju zemlju i razaraju gradove i sela. I danas je nažalost tako. Usprkos tome, postoji jedna druga razina ljudskog društva i postojanja. Upravo smo mi kršćani na toj drugoj višoj duhovnoj razini. Taj mir koji mi trebamo primiti od Isusa Krista, kojeg donosi Duh Sveti, je mir u našim srcima. Mir koji osjećamo kada smo s njime i kada smo zajedno. To znači da smo sigurni da nismo sami na ovom svijetu, da je tu netko tko nas ljubi i tko se brine za nas, netko komu pripadamo. To je sam Bog koji nam je dao Sina svoga, koji je za nas umro, uskrsnuo i poslao nam Duha Svetoga branitelja“, naglasio je. 

 „Mi smo na Božjoj strani i kada bi netko gledao pojavno i pitao se zašto smo se danas obukli u ove crvene misnice, mogli bismo odgovoriti da je crvena liturgijska boja. Kao što je najčešća zelena u nedjelju i dane kroz godinu, kao što je bijela na velike svetkovine i na blagdane. No, tako ima i crvena boja koja se slavi na blagdane mučenika. Naš sv. Kvirin ili blaženi Alojzije Stepinac, dva naša zaštitnika mučenika, slave se u crvenoj boji. Blagdan silaska Duha Svetoga je također u crvenoj boji jer je crvena boja, boja vatre i ljubavi koja nas ujedinjuje s Bogom i međusobno. Mnogi pokreti, pogotovo revolucionarni, vole tu boju i stavljaju je na svoje zastave, ali kada se tumači što ta boja njima znači, onda je to ubijanje. To je prolijevanje tuđe krvi. Međutim, mi kršćani, kada slavimo Duha Svetoga i ljubav mučenika, znamo da je crvena boja znak krvi Kristove i mučenika koji život daju za Isusa. Ona je svjedočanstvo dobrote i ljubavi u ovom svijetu koja nikome ne uzima život, dapače, već žrtvuje svoj život. To mi također trebamo danas izabrati dragi mladi, na kojoj smo mi strani? Na strani nanošenja nepravde, nasilja i ubijanja tuđih života ili na strani Božjoj, gdje čuvamo život gdje promičemo ono što je sveto i što je Bog dao. Na strani ljubavi koja čuva svakog čovjeka, s poštovanjem ga prihvaća i po Božjoj ljubavi, po Duhu Svetomu čini dobro, čak i do te mjere da smo spremni svoj život položiti za braću“, zaključio je na kraju biskup. 

Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni Zbor mladih, a na kraju misnog slavlja okupljenim krizmanicima, kumovima i roditeljima čestitao je župnik Karača, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.